ÖZEL HABER  Nevin Bulut Atak | Eskişehir Ekspres

"Sayın Ulaştırma Bakanımızın dünkü ziyareti TÜLOMSAŞ ve demiryolcular açısından anlamlı ve verimliydi. Sayın Bakan, TCDD Genel Müdürü ve diğer yetkilileri ile tüm günlerini TÜLOMSAŞ ve demiryollarının üretim ulaştırma özel sektöre yönelik yapılacak çalışma ve önceliklere ayırdı. Çoğu ayrıntı ile yakından ilgilendi. TÜLOMSAŞ ziyareti ile güne başlayan Sayın Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan Bey’in, Sayın Genel Müdür Hayri Avcı beye siz ne istediğinizi bize belirtin biz üretelim sloganı ile başlayan ve fabrikanın raylı sistemler konusunda teknolojik olarak yakalamış olduğu seviyeyi anlattı"

"Camiamızda büyük sevinç yarattı"

"Dijital gelişmeler alanındaki ilerlemeleri TÜLOMSAŞ’ın bugüne kadar üretmiş olduğu cer makineleri ve üretimi tamamlanan DE10000 dizel manevra makinesinin tanıtımını imalatı süren yol makinelerinin tanıtımı, E1000 Elektrikli Manevra Lokomotifi ve cer konvertör ile TCMS sistemleri cer motoru ve kontrol sistemleri konusunda en son yakalanan teknolojik gelişmeler bilgilendirme brifingi verildi. Ardından yaklaşık 100 mühendisin bulunduğu ARGE merkezindeki incelemeleri yapan Bakan Bey'e ARGE Daire Başkanı İbrahim Erşahin tarafından ayrıntılı bilgilendirmeler yapıldı. Akabinde fabrikalar dahilinde yerinde incelemeler de yapan Sayın Ulaştırma Bakanımız YHT setlerinin TÜLOMSAŞ'ta üretilebileceği müjdesini verdi. Aynı sözü Valilikte yaptığı konuşmada tekrarladı. 11. Kalkınma Planı kapsamında Yüksek Hızlı Tren teknolojisini geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek bu konuda söz sahibi olmaya kararlı olduklarını belirtmesi, bunun da TÜLOMSAŞ fabrikamızda üretileceğini vurgulaması camiamızda ve Eskişehir halkı nezdinde büyük sevinç ve umut yarattı. Hasanbey Lojistik Merkezinin yerinde incelemelerinin ardından Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ile görüşmeler neticesinde TCDD Demiryolu Liman bağlantısı, Hasanbey Lojistik Merkezi-Organize Sanayi arasına demiryolu bağlantısının sağlanması ve Yüksek Hızlı Trenin Eskişehir'de üretilmesi gibi taleplerini aldı."

"Kazanç ülkemize kalacak"

YHT çalışmasının ülke ve Eskişehir’e olacak katkılarını anlatan Uysal, “YHT müjdesi Eskişehir ve ülkemizin ciddi yansımaları olacak yeni ve ileri teknolojiler uygulamaya konulacak. Üretime sanayicimiz de dahil olacak, esnafımız yararlanacak, yan sanayisi ile birlikte şehrimiz için ciddi bir istihdam oluşacak. YHT’nin üretimi ile set başına 33 milyon Euro dövizin yurt dışına çıkışını önleyecek, ülke dışına çıkan para borçlanmasında ciddi kazanç sağlanacak, ayrıca raylı sistemler araçlarının üretiminde çağı yakalayacağız" dedi. 

"Süreç inşallah en kısa zamanda başlayacak"

Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğini anlatan Uysal, "Eskişehir milli görevi istiyor demiştik. Bizim bu talebimize duyarsız kalmayan ve yakınen ilgilenerek süreci başlatan Ulaştırma Bakanımıza teşekkür ederiz. Önümüzdeki süreç yine Cumhurbaşkanlığı Strateji Dairesi ile Ulaştırma Bakanlığı ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar doğrultusunda belirlenen yol haritası ile TCDD Genel Müdürlüğünün TÜLOMSAŞ'la yapacağı sipariş anlaşması ile inşallah bu süreç Bakanımızın da desteği ile başlayacak. Beklentilerimizin en kısa sürede gerçekleşeceği inancını taşıyoruz" diye konuştu. 

"En büyük hayalimizdi"

Ramazan Uysal sözlerini şöyle tamamladı: "Yüksek Hızlı Trenin Eskişehir'de TÜLOMSAŞ nezdinde üretimi konusu, tüm camiamız için çok arzu ettiğimiz bir hayaldi. Yıllarca bu umutla yaşadık, şehrimize gelen siyasilerin hükümet nezdinde verdiği sözler ümidimizi inanca çevirdi. Bu konuda tüm sivil toplum kuruluşları ve meslek gruplarının kapısını tek tek çaldık, destek istedik basın yoluyla Eskişehir kamuoyuna seslendik, birlikten güç doğacağını anlatmaya çalıştık. Basın olarak sizlerin de büyük desteğini gördük. Sizin nezdinizde tüm basın mensuplarına minnettarım, şükranlarımı sunarım. Bu konunun hep birlikte takipçisi olmaya devam edeceğimiz inancındayım"