Ziyarette konuşan Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Muammer Karaman, “Bu ziyaret bizi ziyadesiyle memnun etti. Eğitim emekçilerinin sorun ve sıkıntılarını dile getirirken zaman zaman farklı pencerelerden olaylara bakmış olsak da nihayetinde hepimizin amacının eğitim emekçilerinin özlük ve özgürlük haklarını savunmak olduğunu biliyoruz. Bu manada bir araya gelmek karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak önemli. Dolayısıyla Eğitim-Sen sendikamıza üyelerine sayın başkana da saygılar sevgiler sunuyorum. Kendilerine ziyaretten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen Eskişehir Şube Başkanı Muammer Karaman, öğretmen performans sistemine ilişkin, "Bakanlık yanlışından vazgeçmezse, eylemlilik de dahil olmak üzere, emek mücadelesinin tüm unsurlarını kullanacağız." ifadesini kullandı.

'BİR UCUBE SİSTEM': Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, “Türkiye’de emek örgütleri olarak bu dönem farklılıklarımızı bir yana bırakıp özellikle hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı performans sistemine karşı sendikaları ziyaret ediyoruz. Eğitim-Sen’in bakış açısını tartışıyoruz ve yansıtmaya çalışıyoruz. Performans sistemi dünyada hiçbir örneği olmayan bir sistem bu. Bir ucube sistem olduğunu görüyoruz ve bu ucube sistemin yürürlükte olma şansının olmadığını görüyoruz. Ama şöyle bir durum var, eğitim emekçileri için her zaman bir araya gelmek bizim sendikamızın temel amaçlarından bir tanesi olmuştur. Bu konuda da öyle. Bu sisteme herkes karşı. Ama karşı olduğumuz noktalar neler, gittiğimiz emek örgütlerinde bunu tartışıyoruz. Sadece karşı olmak yetmiyor. Biz bakanlığın bürokratlarının bu işten çok uzak olan kişilerin hazırladığı bu sistemin başka tartışıldığını aslında gördük. Bu sistem bizim iş güvenliğimizi ortadan kaldıracak bir sistem. Eğitim Bir-Sen’e ziyaretimizde bundan sonra neler yapabiliriz tartışacağız” dedi.

ASLA MÜSAADE ETMEYEĞİZ: Performans sistemi ile ilgili görüşlerini belirten Karaman ise, “Eğitim Bir-Sen iş güvenliği konusunu her zaman kırmızı çizgi olarak değerlendiriyor. İş güvenliğimizi tehdit eden her hangi bir unsura her hangi bir değişime asla müsaade etmeyecektir. Kırmızı çizgimizdir. Performans sistemi ile ilgili tutumumuz başından beri belli. Biz performansın bütünüyle yanlış olduğunu iş barış ve huzurunu bozduğunu kamu emekçilerine el sallayan parmak sallayan tehditkar bir üslubun değil, onlarla birlikte olmaya çalışan moral ve motivasyonu artıracak bir anlayışa ihtiyaç var. Performans değerlendirme kriterleri konusundaki endişeleri sıkıntıları paylaşıyoruz. Her atmosferde arkadaşlarımıza okullarda öğretmenler odalarında değerlendiriyoruz. Bu konuda farklı baktığımızı söyleyemeyiz. Eğitim Bir-Sen kamu emekçilerinin sorunlarını en doğru şekilde ortaya koymak ve çözümün de bir parçası olmak kaydıyla ısrarlı tutumunu yapıcı tutumunu devam ettirecektir. Eğitim-Sen’in ziyaretini olumlu buluyorum. Hayata sağdan veya soldan nereden bakarsak bakın biz bu memleketin çocuklarıyız. Farklılıklarımız var farklı düşündüğümüz pek çok konu var, ama bugün bu konuda aynılaştığımız ortaklaştığımız bir konudur. 

KENDİ AYAKLARINA KURŞUN SIKIYORLAR: Karaman şöyle devam etti, “Bakanlık bu konuda gerekçesini sendikaları ziyaret ederek sürdürüyor. Şu anda daha bizim sendikamıza bu ziyaret gerçekleşmedi. Diğer sendikalara sanıyorum bu ziyareti yaptılar. Onların gerekçesi ne olursa olsun belki kendilerince iyi bir ambalaja bürüdükleri bir gerekçe olabilir. Bunun sahada algılanışı bu. Bu algıyı yıkmak bizim düşündüğümüz gibi olmadığının teminatını vermek görevi bakanlığa düşmektedir. Hükümetin kendi politikaları açısından da bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Sürekli olarak toplumsal bütünlük, 2019 hedefi diyorlar ya kendileri açısından da kendi ayaklarına kurşun sıkan bir durum bu. 1 milyon eğitim emekçisini ilgilendiriyor, dolayısıyla bakanlık bu konuda yanlış yapmamalı”