Urfalı, “Son günlerde YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından yayınlanan bir rapor ilgi tutularak üniversiteye giriş sınavında başarılıyız mesajları verilmektedir. Hatta bazı sözde sendikacılar bunu fırsat görüp kendilerine ve ekiplerine paye çıkarmaya çalışmaktadırlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar gerçeklerin üzerini örtemezler. Bu bağlamda kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla söylenecekleri de ifade etmek zarureti doğmuştur” dedi.
Yükseköğretim Kurulu tarafından Ocak 2019’da yayınlanan '2018 YKS Yükseköğretime geçişte il-bölge başarıları ve nüfus hareketliliği' raporunun, takdiminde; 

Tanımlar ve kavramlar bölümünde:

“Başarı Sırası: YKS’ye giren adayların, hesaplanan her puan türüne göre küçükten büyüğe doğru ayrı ayrı dizildiği sıralamadır. Başarı Ortalaması: YKS’ye giren adayların ikametgah illerine göre il bazında her bir puan türünün başarı sıralamalarının ortalamasıdır. İkametgah İli: Adayın sınava girmiş olduğu sırada İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı adresinin bulunduğu ildir.” ifadeleriyle tanımlanmaktadır.
Urfalı bu bölümü şu şekilde yorumladı: “Bu verilere göre İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre ikametgahı Eskişehir olarak gözüken 25.555 kişi YKS 2018’e başvuruda bulunmuş, bunlardan 24.033’ü YKS 2018’e katılmıştır. İlimizde 2017’de lise son sınıf düzeyinde öğrenim görmekte olan 9.264 aday YGS’ye (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) başvururken nasıl oluyor da 2018’de YKS’ye başvuran 25.555 adayın hepsi son sınıf düzeyinde gösterilmeye çalışılıyor. Hal bu ki; gerçekte, 2018’de YKS’ye başvuran adayların yarısından fazlası lise son sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden oluşmamaktadır”

Urfalı, “Şimdi tüm bu bilgilere göre, bilgisizlikten mi? İlgisizlikten mi? Yine duracağı yeri şaşırmaktan mı? Eğitime verdiği zararı gizlemeye çalışmaktan mı? Kul hakkı yiyerek girdiği günahı örtmeye kalkışmaktan mı?  Bilemiyorum!” dedi. 

Sendikacılara seslenen Urfalı, “Kendinizi çok akıllı ve uyanık sanıyorsunuz. Değilsiniz! Kamuoyunun gördüğü gerçekleri görmüyor, göremiyor ve görmek istemiyorsunuz” şeklinde ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti:  “LGS’de (Lise Giriş Sistemi) Eskişehirimizin 2014’te 7 inci iken 2018’de 28 inci olmasına anlamlı bir açıklama getiremeyenler, 2018 YKS Yükseköğretime Geçişte İL-BÖLGE BAŞARILARI ve NÜFUS HAREKETLİLİĞİ raporunda Eskişehir için verilen 3 üncülük bilgisine sarılmışlar. En iyimser ifadeyle, devekuşu misali başını kuma gömen sendika ve yöneticileri utanmaktan ve sıkılmaktan söz edebilir hale gelmişler” ifadelerini kullandı. 

İlin üniversite sınavındaki başarısını öğrencilerin puanları belirler

Her yıl üniversite sınavına giren aday sayısının ancak yaklaşık yarısı son sınıf düzeyinde olduğunu belirten Urfalı, “Bu durum ilimiz içinde aynıdır yani 2018’de Eskişehir’deki okullarda lise son sınıf düzeyinde yaklaşık 10 bin öğrenci öğrenim görmüş ve YKS 2018’e girmiştir. Bir ilin üniversite sınavındaki başarısını o ildeki okullarda öğrenim gören ve o yıl son sınıf düzeyinde bulunup, sınava giren öğrencilerin elde ettikleri net ortalamaları ve puan ortalamaları belirler. 

Sorularına cevap isteyen Urfalı şu ifadeleri kullandı: “Yok öyle değil diyorsanız size soralım cevabını isteyelim tabi dut yemiş bülbüle dönmezseniz;

  1. YKS 2018’de Türkiye genelinde dersler bazında net ortalamaları nedir?
  2. YKS 2018’de Türkiye genelinde test bazında puan ortalamaları nedir?
  3. YKS 2018’de Eskişehir’in dersler bazında net ortalamaları nedir?
  4. YKS 2018’de Eskişehir’in test bazında puan ortalamaları nedir?
  5. Bu sonuçlara göre Eskişehir iller sıralamasında kaçıncıdır?
  6. Eskişehir ilinin üniversite giriş sınavındaki puan ortalamalarına göre başarı sırası 2014-2018 yılları arasında nasıl bir değişim göstermiştir?
  7. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilindeki okullarda son sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrenci sayısı kaçtır?
  8. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir ilindeki okullarda son sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden kaçı YKS 2018’e katılmıştır?
  9. Yukarıdaki rapora göre; YKS 2018’e başvuran ve ikamet adresi Eskişehir olarak gözüken 25.555 kişiden kaçı bu sınava girerken son sınıfta öğrenim görmektedir?
  10. Yukarıdaki rapora göre; YKS 2018’e başvuran ve ikamet adresi Eskişehir olarak gözüken 25.555 kişiden kaçı bu sınava girerken Eskişehir dışındaki illerde son sınıf düzeyinde öğrenim görmektedir?
  11. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir’deki tüm okulların son sınıfında öğrenim görmüş toplam öğrenci sayısı kaçtır?
  12. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Eskişehir’deki tüm okulların son sınıfında öğrenim görmüş öğrencilerden ikameti farklı illerde olanların sayısı kaçtır?

Urfalı konuşmasını, “Var mı? bir cevabınız. Makul ve mantıklı izahınız.” diyerek bitirdi