Okuma güçlüğü çeken çocukların özel ilgiye ihtiyacı olduğunu ve bu durumun tespitinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Karadağ, “Çocukların en önemli sorunlarının başında okuma güçlüğü, dikkat bozukluğu ve çalışma isteksizliği geliyor. Bunların tespiti konusunda önce dikkat analizi yapıyoruz. Bu analiz profesyonelce yapılmalı ki yanlış bir hedef izlenmesin. Yine özgüven eksikliği yaşayan çocuklarımız da var. Bu da bir çocuk ve ailesi için çok önemli” dedi.

Belki de çocuğumuzun işitme sorunu varAilelere önemli bilgilendirmelerde bulunan Karadağ, “Beşinci sınıf bir öğrencimiz hala heceleyerek okuyordu tanıştığımızda. Ailesi çocuklarında dikkat bozukluğu olduğunu söylemişti. Ancak çocuğun işitme sorunu vardı. Aile bunu fark etmemiş ve çocuklarının geç algıladığını düşünmüş hep. Çocuğun işitme sorunu olduğunun bile farkında değiller. Biz hemen önce tedavi yönünde bir tavsiyede bulunduk. Çocuk ağır işittiği için algılaması da olumsuz etkilenmişti. Velilerimiz lütfen çocukları ile daha fazla ilgilensin ve onları tanısınlar. Çocukları kendilerine bir şey anlatmaya çalıştığında mutlaka dinlesinler”

Çocuklarda kaygıKaradağ, “Çocuklarımız eğitim dönemleri boyunca pek çok sınava giriyor. Sınavlarda ise sorular oldukça uzun. Okuma güçlüğü çeken bir çocuğun bu paragrafı okuması zaman almakta ve çoğu öğrenci verilen sınav süresini iyi değerlendirememekte. Çocuk konuya ne kadar hakim olursa olsun eğer okuduğunu anlamakta güçlük çekiyor ise sınavını yetiştirmesi mümkün olmuyor. Öğrencilerin en büyük şikayeti de bu yönde ve bize ‘Hocam yetiştiremedim’ cümlesiyle geliyorlar. Bu da çocuklardaki kaygıyı artırıyor ve okuma güçlüğüne bir de kaygı ekleniyor. Odaklanma önemli bir konu. Çocuk soruya önce odaklanmalı ve okuduğunu bir okumada anlamalı ki soruya doğru cevap verebilsin” diye konuştu.

Yorum gücü için ne yapmalı?Sınavlarda başarı için bilginin yanında yorum gücünün de önemli olduğunu vurgulayan Karadağ, “Bizim öğrencilere verdiğimiz en önemli hizmet, test tekniğini kavratmak, öğrenciyi daha hızlı ve daha doğru sonuçlara götürmeye yöneliktir. Test çözerken mutlaka bilgiye ihtiyaç vardır ama aynı zamanda yorum gücünü kazanmak, süreyi iyi kullanmak ve muhakeme gücünü devreye sokabilmek, bilgi ile birlikte kullanılan önemli yardımcılardır. Orta öğretim ve yüksek öğretime geçiş sınavları test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir”

Hafta içi internet, televizyon, telefon olmamalıÖyle öğrencilerimiz var ki, günün çok büyük bir bölümünü ya TV başında ya da tablet-telefonla geçiriyor. Biz velilere hafta içi bu tehlikeli üçlünün çocuğun hayatında hiç olmamasını hafta sonu ise veli denetiminde belirli saatler arasında olmasını öneriyoruz. Başarıyı elde etmek isteyen tüm öğrenciler bu kurala uymalı. Öyle videolar var ki çocuğu şiddete yönlendiriyor ve dikkat bozukluğuna yol açıyor. Veliler Hocam interneti kapatalım mı diyorlar. Biz buna da hayır diyoruz. Çünkü hemen yasaklara başvurmak çocuğu daha fazla probleme itebilir. İnternet, dersleri için gerekli de olabilir. İnternet olmalı ancak zarar verici yönlerinden kaçınılmalı. Örneğin veli interneti kapatırsa çocuk internet cafelere gitmek isteyecek ve orada tamamen denetimsiz şekilde interneti kullanacak. Önemli olan çocuğu yıpratmadan ikna etmek ve sakıncalarını doğru anlatmak”