Lisenin açılışında Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Milli Eğitim Eski Bakanı, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Avrupa Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nilgün Çalışkan, Odunpazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Kürşad Önder Ceylan, Odunpazarı İlçe Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Tepebaşı İlçe Kaymakamı Dr. Erdinç Yılmaz, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyeleri, , Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Zeydan, Eskişehir Sanayi Odası Meclis Başkanı Süha Özbay, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara, Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Eski Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, EOSB Son Müteşebbis Heyet Başkanı İsmail Kunduracı, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve Eskişehir Sanayisine yön veren sanayiciler yer aldı.  

Eskişehir sanayisinin 25 yıllık özlemi  

Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Müdürü Rahmi Özyiğit yapmış olduğu konuşmada “Ülkenin gelişmesinde ve kalkınmasında sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve çalışkanlığa sahip, kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir. Teknolojik üretim yöntemleriyle iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak mesleki ve teknik eğitim sistemlerinin önemi tüm dünyada giderek artmaktadır. Sektörlerin dünya ile rekabet edebilmesinin ancak yetişmiş kalifiye elemanlarla mümkün olacağının bilincindeyiz. Bugün eğitime başlayacak okulumuz tüm sanayimize hizmet verecektir” dedi. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli yaptığı açılış konuşmasında “Eskişehir sanayisinin 25 yıllık özlemi olan meslek lisesi projesinin ilk aşamasını bugün gerçekleştirmenin mutluluğunu tüm sanayiciler olarak yaşıyoruz” diyerek sözlerine başladı. 

Küpeli: Dünyanın ilk 10 ülkesi içinde olmak istiyorsak...  

Konuşmasında mesleki eğitim önemine vurgu yapan Başkan Küpeli “Çalışmalarımıza başlarken  hedefimizi  Ulu  Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle başlayarak açıklamak istiyorum; ‘eğitimdir ki bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır, yada milleti esaret ve sefalete terk eder.’  Biz ülke olarak ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan dünyanın ilk 10 ülkesi içinde olmayı hedefliyorsak, bunun en önemli ayağı  eğitim olacaktır ve de bu gelişmeyi üreterek, sanayi sektörümüzü büyüterek yapmaksa hedefimiz o zaman mesleki eğitim olmazsa olmazlar arasında olacaktır. Yetiştireceğimiz öğrencilerin öncelikle Eskişehir sanayiinde istihdamı temel arzumuz ve bu öğrencilerin  istihdam edilecekleri işletmelere katkı sağlayacak seviyede eğitilmeleri de en önemli hedefimiz. En son arzumuz bugün bile aramızdaki sanayicilerin bir çoğu  ben dahil mesleki eğitim kökenli arkadaşlarımızdır. Öğrencilerimizi  de bu anlamda  ileride çağı yakalamış girişimciler olarak görmek arzusundayız.” 

Küpeli: Toplam 150 bin metrekare... 

Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin nitelikleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Küpeli, bu yıl hizmet verecek olan binanın; 4 derslikli,  100 öğrenci kapasiteli, makine teknolojileri bölümü-CNC dalında eğitim vereceğini dile getirdi. Küpeli meslek lisesi hakkında “Esas kampüsümüz 65 bin metrekaresi okul arazisi olarak tahsis edilmiş, toplam 150 bin metrekare alanda gerçekleştirilecektir. Bu arazi üzerinde 22 bin metrekare eğitim kampüsü inşa edilecektir. 30 derslikli, 5 alanda, 9 dalda 900 öğrenci kapasiteli okulumuzu da inşallah seneye bugünlerde yapacağımız törenle hizmete alırız" diye konuştu. Eskişehir Sanayisine yön veren sanayicilerin de bu liseye destek vermesini isteyen Küpeli “Sizlerden üç önemli isteğimiz olacaktır.  Birincisi, okulumuz öğrencilerine zamanı geldiğinde staj desteği sağlamanız, mezun olduklarında istihdam etmeniz ve belki de en önemlisi okulda düzenleyeceğimiz seminer ve konferanslara konuşmacı olarak katılarak tecrübelerinizi öğrencilerimizle paylaşmanızdır” dedi. Küpeli sözlerine şu şekilde son verdi: “Okulumuzun; ülkemize, ilimize, sanayimize ve öğrencilere hayırlı olması diliyorum, karar aşamasından bugüne kadar emeği geçen tüm yönetici, idareci, imalatçı ekip arkadaşlarım ve emeği geçenlere  çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.” 

Cırıt: Onur ve gurur  kaynağı 

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, 2019- 2020 eğitim öğretim yılının başladığı bugün Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetiminin yapımını üstlendiği ve bugün eğitim öğretime başlayan Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılış törenini gerçekleştirmek bizler için onur ve gurur kaynağıdır” diyerek sözlerine başladı. Eskişehir’de eğitim öğretim faaliyetleri hakkında da bilgi veren Cırıt “İl genelinde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 40 eğitim kurumu bulunmaktadır. Meslek liselerimiz 34 bölümde 98 dalda 14 bin 367 öğrencimiz eğitim görmekte olup ‘meslek lisesi memleket meselesi’ düsturu doğrultusunda meslek liselerimizde eğitimin kaliteli ve son teknolojiyle yapılması hususunda çalışmalarımız devam etmektedir. Burada açılışını gerçekleştirdiğimiz okulumuz da çalışmalarımıza destek olacaktır. Eğitim öğretim alanında önemli hizmetler verecek ve güçlü bir Türkiye için gençlerimizi yarınlara hazırlayacak Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ilimize, öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Vali Çakacak: Kalkınmanın temeli eğitim 

Eğitimin; her türlü kalkınmanın,  sosyal ve kültürel her türlü gelişmenin önünde olduğuna dikkat çeken Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Okullarımızın fiziki mekanları sürekli gelişiyor. Son yıllarda genel bütçeden eğitime ayrılan pay devamlı artırılmış, fizikî mekânların yenilenmesi ve yeni derslikler – okullar yapılmasıyla derslik başına düşen öğrenci sayısında büyük iyileştirmeler yaşanmıştır. Bütün okullarımızın yanında mesleki eğitim ve öğretimin ayrı bir yeri var. Türkiye Cumhuriyeti olarak gelişen, büyüyen ve sanayileşen bir ülkeyiz. Savunma sanayiinde yerlilik oranımız yüzde 70’e varmış durumda. Eskişehir özellikle savunma sanayiinde ve havacılıkta büyük başarılara imza atıyor ve gelecekte daha büyük başarılar yakalayacağına inancım tamdır. Ülkelerin sanayisinin gelişmesinde; bilgi, beceri ve iş tecrübesine sahip; yüksek verimli üretimi oluşturabilecek kalifiye insan gücünün çok büyük bir yeri vardır. Eğitim meselesinde, hele hele de mesleki eğitimde eksiği olan devletlerin uluslararası arenada birçok alanda maalesef söz hakkı da olmuyor. Çünkü hem ulusal hem de uluslararası etkinliğin temelini eğitim, özellikle de mesleki ve teknik eğitim oluşturmaktadır.   Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma’ hedeflerine ulaşabilmesi için mesleki ve teknik eğitime daha fazla önem verilmesi ve daha verimli hâle getirilmesi gerekmektedir. Hele bir de ülkemizin, sanayicilerimizin nitelikli insan gücüne ve özel sektörümüzün ‘ara kalifiye eleman’a ihtiyacı düşünüldüğünde, kaliteli bir mesleki ve teknik eğitime yönelik stratejiler, politikalar ve geliştirilen projeler büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda bugün oldukça sevinçli ve ümitliyiz. Çünkü bu amaca hizmet eden kamu – özel sektör işbirliğiyle veya özel sektörümüzün kendi imkânları ile birbiri ardınca nitelikli projelere imza attığına şahit olmaktayız. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz Özel EOSB Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi de bu duruma en güzel örneklerden birisini oluşturuyor. İnşallah bu ve diğer okullarımızda ülkesine ve milletine hizmet edecek şekilde nice nesiller yetişecek. Bu nesiller ülkemizi her alanda hak ettiği en güzel noktalara taşıyacaklar.”

Avcı: EOSB yönetimini kutluyorum

2019-2020 eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Milli Eğitim Eski Bakanı, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye özellikle son 15 yıl içerisinde mesleki ve teknik eğitimde ciddi bir mesafe aldı. 3,5 yıl süren  Milli Eğitim Bakanlığım döneminde bütün eğitim-öğretim yılı açılış ve kapanışlarını mesleki ve teknik eğitim veren okullarda gerçekleştirdim çünkü 28 Şubat döneminde mesleki eğitim ciddi zarar gördü ve mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin sayısı düştü. Şimdi bu haksız uygulama kaldırıldı. Mesleki ve teknik eğitimin önündeki ikinci sorun olarak da bu okullarda teknolojiyi yenileme olanakları. Buna karşı geliştirdiğimiz formül ise mesleki ve teknik Anadolu liselerini sektörle birlikte yapmak. Sanayicilerimiz de bu işin içinde olsunlar ve ellerini taşın altına koysunlar. Sektörün Milli Eğitim bakanlığı ile organik bir iş birliği içerisinde olmasının çalışmalarını başlatmıştık. O zaman organize sanayi bölgelerinde 24 okulla bırakmıştım, bugün geldiğimiz noktada; 60’ın üzerine çıktık. Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu bakımdan gerçekten örnek bir girişimdir. Ben Başkan Nadir Küpeli’ye ve Yönetim Kurulundaki arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum, sizin buradaki modeliniz hem geçmişte kurulmuş okulların kendilerini revize etmelerini sağlayacak hem de bundan sonra kurulacak benzer okullara da yol gösterici konumda olacaksınız. Öğretmenlerimize ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.”

Açılışı gerçekleştirildi

Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kurdele kesme töreni açılış konuşmalarının ardından Vali Özdemir Çakacak ve Milletvekili Nabi Avcı gerçekleştirildi. Törene katılan Avrupa Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nilgün Çalışkan öğrencilere Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un selamlarını ileterek 2019-2020 eğitim öğretim yılında başarılar diledi.