İmza törenine, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü İbrahim Ceferov, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler Birimi’nden Sorumlu Rektör Yardımcı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Prof. Dr. Saye Nihan Çabuk, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu,  Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeliz Mert Kantar ile  Mühendislik Fakültesi ve Fen Fakültesi’nden süreçte yer alan öğretim üyeleri ile Uluslararası İlişkiler Birimi personeli katılırken, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi’nden Uluslararası Ofis Başkanı Küşver Mammedova, Eğitim Dairesi Başkanı. Elay Zeynallı, Bilgi İşlem Bölüm Başkanı Zakir Hüseynov, süreçte yer alan öğretim üyeleri katıldı.  

Törende konuşan Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü İbrahim Ceferov, “Azerbaycan ve Türkiye her zaman birbirinin yanında. Eğitim meselelerinde de birbirimize destek olmalıyız. Bizim üniversitemizin öncelikli alanı tarım ama bunun dışında 30’dan fazla bölüm var, bu bölümlerin içinde Bilgisayar Teknolojileri, Ekonomi gibi farklı bölümler de yer alıyor. Bu kapsamda Eskişehir Teknik Üniversitesi ile bir protokol imzalayarak, Mevlâna Programı çerçevesinde Türkiye’den öğrencilerin Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi’nde; Azerbaycan’dan olan öğrencilerin de Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde eğitim almalarını arzuluyoruz. Bizim Türkiye’deki birçok üniversite ile iş birliklerimiz var ve Eskişehir Teknik Üniversitesi ile yaptığımız iş birliğinin de hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

İki üniversite arasındaki iş birliği hakkında bilgi veren Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ise şunları söyledi: “Bu, bizleri de çok mutlu eden bir iş birliği başlangıcı olacak. 3-4 ay kadar önce başlamış istişareler sonrasında geldiğimiz noktada bilişim, bilgisayar teknolojileri ve bilgisayar mühendisliği alanları başta olmak üzere başlatılmış ve ilerletilmiş iş birlikleri ve bu farklı alanlara da genişletebilecek boyutta. Eğitim öğretim boyutunda sadece lisans değil lisansüstü, yüksek lisans ve doktora derecelerinde eğitim alma aşmasındaki öğrencilerimizi, personel değişimi kapsamında hocalarımızın değişimini içine alacak, ortak araştırmalar, ortak sertifikalar ve diploma programlarına giden bir yolda ilerlememizi sağlayacak bir iş birliği olacak. İmzalayacağımız mutabakat zaptı ile başlayacak olan bu iş birliğinin devamında ikinci bir protokol ile de Mevlana değişim programlarını kapsayacak biçimde gündemimizde”. 

Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu konuşmasında iş birliklerinin önemini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Rektörümüzün de ifade ettiği gibi, aslında Türkiye’de çok sayıda üniversite ile iş birliğiniz, iletişiminiz var. Eminim yürüttüğünüz çok kıymetli, katma değeri olan işler gerçekleştirildi. Bunlar arasında bizim üniversitemizle yapılacak olan iş birliği ve bu iş birliği ile yapılacak çalışmalar da önemli katkılar sağlayacak. Bizler için ülkeler arası, farklı üniversitelerle yapılan iş birlikleri kıymetli.  Uluslararası ilişkiler anlamında da bunları değer üretecek çalışmalarla taçlandırmak en büyük isteğimiz. Yeni ismi ile üç yılı geride bırakmış, yeni bir üniversite olarak görünsek de köklü bir geçmişimiz var. Tabi bu iş birlikleri, mühendislik alanında daha farklı bölümlere de genişleyecek durumda”. İki ülkenin aslında iki devlet ama tek millet olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, tüm Türkiye’yi ve dünyayı derinden üzen orman yangınlarındaki en büyük destek için de Azerbaycan devletine ve tüm halkına şükranlarını sundu. 

Törende söz alan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Dr. Gürsoy Arslan bu yoğun sürece katkı veren her iki kurumdaki çalışanlara teşekkürlerini sunarak konuşmasına başladı ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye ve Azerbaycan pek çok ortamda tek millet iki devlet olarak da zikredilir. Bu çerçevede tarihten gelen ilişkilerimiz çok farklı, çok samimi ve köklü. Dolayısıyla, biz stratejik ortak olarak kendimizi tanımlasak yerinde olur. Bununla birlikte ileriye dönük toplumun beklentileri de giderek zorlaşıyor, karmaşık hal alıyor. Dolayısıyla çıktı odaklı düşünmeyi de unutmamamız gerekiyor. Buradaki anlaşma ve yaklaşım da buna çok iyi bir örnek. Geleceğin sorunları arasında tarım var ve yine tarımla ilintili olarak gıda, su kaynaklarının giderek azalıyor olması gibi konulara kurumların, uzmanların emek ve vakit harcaması çok yerinde olacaktır. Dolayısıyla bu çerçeveden bakıldığı zaman da bu problemler karmaşık olduğu için çoğunlukla da disiplinler arası bir yaklaşımla ancak çözülebilir. Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde tarım konusunda bölümümüz, birimimiz yok ama bu konuda uzmanlaşmış bir üniversiteniz var. Öte yandan kuvvetli bir mühendislik ve fen fakültesiyle tam da inovatif çözümler üretmeye yönelik, disiplinler arası çalışmaların önünü açacak bir anlaşma ve iş birliğini başlatmış bulunmaktayız. Bu tür yaklaşımların her açıdan çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz”. Uluslarasılaşmanın önemine de değinen Rektör Yardımcı Prof. Dr. Arslan, “İş birliği ağlarını kapsam olarak genişletmek ama bunun da ötesinde iş birliklerinin etkinliğini yoğunluğunu arttırmak gerekiyor. Dolaysıyla bu iş birliği ağlarının da uluslararası düzeyde gelişmesine katkı yapacağına yürekten inanıyorum. Her türlü desteğe de hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim” dedi. 

Törende konuşan Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Eğitim Dairesi Başkanı Elay Zeynallı da şunları söyledi: “Türkiye ve Azerbaycan arasında ortak eğitim siteminin kurulması ve bu sistemin faydalarının görülmesi her iki millet için ve aynı zamanda her iki üniversite için de ortak programların başlamasına bir vesile olacaktır. Bu iş birliğinde bu aşamaya geldiğimiz için her iki kurumdaki çalışanlara teşekkür ediyorum”. 

Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörleri tarafından mutabakat zaptı ve Mevlana Protokolü’nün imzalanmasıyla tören sona erdi.