Açılış konuşmasına organizasyona emek verenlere teşekkür ederek başlayan Günay, ‘’Sevgili öğrenciler ve değerli katılımcılar, öncelikle Eskişehir Osmangazi Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kariyer Merkezi’ni bu organizasyondan dolayı kutluyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tecrübelerimi aydınlık geleceğimiz siz değerli öğrencilerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.’’ dedi.

HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN VE ÇOK ÇALIŞIN

Öğrencilere, kendileri için net hedefler belirlemeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Günay, ‘’Kariyerinizi nasıl planlarsanız planlayın, yapmanız gereken; hayattaki hedeflerinizi net bir şekilde belirleyip çok çalışmak olacak. Kimse başarıya çalışmadan ulaşamaz. ‘Devler gibi eserler bırakmak için, karıncalar gibi çalışmak lazım.’ der Necip Fazıl Kısakürek. Peki, başarının sırrı nedir? Bir öğrencinin iyi not almasından, bir firmanın satışını ve karını artırmaktan, bir futbol takımının şampiyon olmasından, seçim kazanmaya kadar uzanan her alanda başarının arkasındaki etkenler nelerdir? Kader mi? Şans mı? Rastlantı mı? Yoksa başaracağınıza inanmak mı? Tabii ki, çok çalışmak ve hedefe odaklanmak… İnsanın başarılı olmasının ilk koşulu, “Ben bunu yapmak istiyorum,” diyebilmek yani motivasyondur.’’ Şeklinde konuştu.

KENDİNİZİ GELİŞTİRİN

Kendini her konuda geliştirmenin önemine vurgu yapan Günay, ‘’İkincisi ise donanım yani daha sonra liyakat olarak karşınıza çıkacak kavram. İşte sizler şimdi, üniversite yıllarında bu donanımın altyapısını alıyorsunuz. İnsanın bilgi donanımı, uygun davranış kazanımı, beceri geliştirmesi, yetilerinin artırılması eğitim ve öğrenim sürecinde olur, iş hayatı için bir altyapı oluşturur. Üçüncüsü, “yapabilme gücü”dür. Yani, uygun zamanda, disiplinli bir şekilde performans göstermektir. Henry D. Thoreau şöyle der “Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.” Dedi.

TECRÜBELERDEN FAYDALANIN TOPLUMA DA FAYDALI OLUN

Öğrencilere, çeşitli yollarla farklı kişilerin tecrübelerinden yararlanmanın önemini anlatan Günay, ‘’Tecrübelerden faydalanmayı asla ihmal etmeyin. Sizlerin yaşlarında olup sizlerin sıralarında oturmuş büyüklerinizin tecrübelerinden faydalanın. Bu tecrübeler hata payınızı azaltacaktır. Hiçbir zaman sıfır hata olmayacaktır ama en azından aynı hatalar tekrarlanmayacaktır. Okuduğunuz bölüm, eğitim aldığınız alan tabi ki çok önemli ancak asıl önemli olan sizin hayattan beklentiniz ve gelecekte ne yapmak istediğiniz olmalı.

Bir diğer konu ise üniversite hayatınızı en verimli şekilde geçirmeye çalışın. Üniversite sizler için yalnızca derslere ve sınavlara girdiğiniz bir yer olmamalı. Üniversite bir bilgi ağıdır, öğrenmeyi öğrenme yeridir. Hayat boyu eğitimin devam ettiğini unuttmayın. Üniversite, kendi içinde Üniversitenizden ve şehrinizden olabilecek en üst düzeyde yararlanın. Üniversitede edindiğiniz bağlantılarınızı kalıcı hale getirin, sosyal network’ünüzü geliştirin.

Öğrenci kulüpleri ve sosyal sorumluluk projeleri hayatınızın önemli bir parçası olmalı. Donanımızı ve bilgilerinizi toplumsal fayda için kullanmayı unutmayın. Hepinizin birer sosyal sorumluluk hareketinin parçası olmasını dilerim. Bu bir sokak hayvanına, (ben onlara can dostlarımız diyorum) bir kap su vermek te olabilir, günümüzün hatta belki geleceğin hastalıkları için çareler aramakta olabilir. Ama yaşadığınız çevreye değer katmayı, bir fayda sağlamayı ihmal etmeyin.’’ Şeklinde konuştu.

YENİLİKÇİ BAKIŞ AÇISINA SAHİP OLMALISINIZ

Başarıya ulaşmak için en önemli etkenlerden birinin yenilikçi bakış açısına sahip olmak gerektiğini vurgulayan Günay, ‘’En önemlisi yenilikçi bakış açısını hayatınızdan çıkarmayın. Sizleri herkesten birkaç adım öne çıkaracak bu yenilikçi bakış açısı olacaktır. Ben hep öğrencilerime şunu söylerim, ‘Farkı görün, Farklı olun.’ Bu bakış açısı katma değer oluşturmada olmazsa olmaz kuraldır.’’ Şeklinde konuştu.

ÇOK ÇALIŞTIM, HEDEFLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM

Prof. Dr. Emine Nur Günay konuşmasının sonunda kendinden de örnekler verdi. Günay, konuşmasını ‘’Sizlere bazı tavsiyelerde bulundum. Bu tavsiyeleri kendi hayatımda nasıl uyguladığımı paylaşmak istiyorum. Ben sizlerin yaşlarında ve sonrasında çok çalıştım. Üstelik kariyerim için çalışırken aile hayatımı da ihmal etmedim. Geri dönüp baktığımda en mutlu olduğum konu budur. Amerika’ da doktoramı yaparken iki çocuğumu dünyaya getirdim. Hem onlara bakıyor hem doktora programımı tamamlamak için çalışıyor aynı zaman üniversitemde asistan olarak çalışıyordum. Hedeflerim vardı ve bunları hedeflerime odaklanıp çok çalışarak gerçekleştirdim. 12 kişi başladığımız doktora sınıfından 4 arkadaş mezun olabildik. Bunlardan biri bendim. Tecrübeli insanların tecrübelerinden hep faydalanmaya çalıştım. Örneğin yine doktora dönemimde bir hocam vardı. Bana ‘’Hayatta her şey piyano çalmak gibidir, ne kadar tekrarlarsan o kadar iyi yaparsın. Çalışmak ve tekrarlamak bu anlamda çok önemlidir’’ derdi. Yaptığım her işte bu tavsiyeye kulak verdim. Ve hayatım boyunca çok işime yaramıştır. Sizlere yaşadığınız topluma faydalı olmalısınız dedim. Örneğin ben Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyken 2000’li yılların başlarında inovasyon, inovasyon odaklı kalkınma gibi kavramlar literatüre girmeye başladı. Bunlar hakkında çalışmalar gerçekleştirdik. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni kurduk. Bu merkezin kurucu müdürüyüm ve bununla gurur duyuyorum. Şu anda çalışmalarını takip ediyorum. Üniversitem için, ülkem için önemli bir adım attığımıza inanıyorum. Sizlerden de kendinize, şehrinize, ülkenize ve insanlığa faydalı çalışmalar yapmanızı talep ediyorum. Sizler yalnızca yarınlarımız değil aynı zamanda bugünümüzsünüz’’ diyerek sonlandırdı.