Sınav kaygısının tanımı ve belirtileri ile veli ve öğrencileri bilgilendiren Rehber Öğretmen ve Eğitim Uzmanı Emel Eryiğit, "Sınav kaygısı, öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Sınav kaygısının belirtileri ise, huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir. Peki sınav kaygısının yaşandığı nasıl anlaşılır? Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, Fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb.), çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir" diye konuştu.

Sınav Kaygısının etkileri nelerdir?

Eryiğit, “Sınav kaygısının etkileri olarak, öğrenilenleri aktaramama, okuduğunu anlamama, düşünceleri organize etmede zorluk, dikkatte azalma, sınavın içeriğine değil kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayıflama , enerji azlığı, fiziksel rahatsızlıklar sınav kaygısının başlıca etkileridir. Sınav kaygısı gerçek dışı beklenti ve yorumlar içerdiğinden yanıltıcıdır. Öğrenciyi farkında olmadan kendi davranışını denetleyemez hale getirir” dedi.

Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları nelerdir?

Sınav kaygısıyla başa çıkma yollarını aktaran Eryiğit, “Düşünce ve inançları sorgulamak (gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını farklı bir gözle yeniden değerlendirmek, nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri, kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışmak, düşünceleri durdurma tekniği, dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır. Bunun dışında düşünceleri durdurma, dikkatini başka noktalara odaklama. Sınav esnasında ise, olumsuz otomatik düşüncelere karşı alternatif açıklamalar getirme, kontrolün kendisinde olduğunu hatırlatma, Yanıtlayabileceği sorulardan başlama, kaygıyı azaltmaya yönelik teknikler kullanma (hızlı gevşeme, dikkat artırma teknikleri, kontrollü nefes alıştırması) sınav esnasında yapılabilecek bazı çalışmalardır”

Bilgiden emin olun

Sınavdan önce yapılabilecekler hakkında bilgi veren Matematik Öğretmeni ve Kurucu Kazım Akel ise,”Çocuğunuzun sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu, sınav konusuyla ilgili sahip olduğu bilgiden emin olmasıdır. Bu konuda da, çocuğunuzun nasıl ders çalışılabileceği ile ilgili biraz ekstra bilgiye ihtiyacı olabilir. Konuları gözden geçirin. Bu tekrarı bütün bir haftaya yaymaya çalışın. Bu sayede bilgileri aklınızda tutmanız kolaylaşacaktır. Ders çalışma yöntemi, bilgilerin zihne yerleşmesi ve hatırlanması açısından başarıyı önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle herhangi bir üniteyi çalışırken faydalanacağınız birbirini izleyen beş aşamalı bir yöntem öneriyoruz. Bunlar, gözden geçir, sor, oku, tekrar et, test et. En önemlisi tekrar edin. Bir bilgiyi öğrendikten sonra hiç tekrar yapmazsak, öğrendiklerimizin yüzde 54’ünü bir saat, yüzde 66’sını bir gün, yüzde 75’ini bir hafta içerisinde unuturuz” diye konuştu. 

Aile bireyleri rol model olmalı

Ailelere de tavsiyelerde bulunan Akel, “Aileler sınırlarının farkında olmalıdırlar. Güven ve sorumluluk vermeli, önemsemeli, olumlu geri bildirimde bulunmalıdır. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir. Sınavı yüceltmeme, ölüm kalım sorunu yapmama, yüreklendirici davranma önerilmekteidr. Çocuklar koşulsuz sevilmelidir. Aile bireyleri uygun rol modeli olmalı, uygun aile ortamı sağlamalı ve uygun problem çözme davranışları geliştirilmelidir. Ailenin bakış açısında değişim yaratmak ve beklenti düzeyini gerçekçi sınırlara indirmek temel girişimleri oluşturur” dedi. 

Etkinlik Jazz müziği sahne performansı ve 2018-2019 dönemi burs kazanan öğrencilere ödül verilmesi ile son buldu.