Türk Eğitim-Sen’in internet sitesi de dahil olmak üzere 9 ayrı sitede yayınlanan ankete 5-15 Kasım tarihleri arasında toplam 11 bin 454 eğitimci katıldı. Ankete katılanların yüzde 83.1’i öğretmen, yüzde 10.2’si okul müdür yardımcısı, yüzde 6.7’si de okul müdürü olduğunu söyleyen Urfalı, “Ankete katılanların yüzde 72.3’ü kredi kartına borçlu. Ankete katılanların yüzde 19.4’ünün altın/döviz borcu var. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 96’sı son bir yıl içinde alım gücünün azaldığını söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 26.2’si ek iş yaptığını belirtiyor. Öğretmenler ek zam istiyor. Öğretmenlerin yüzde 29.3’ü okulda/okul çevresinde şiddete maruz kalmış” diye konuştu. 

Zamlar öğretmenleri etkilediAnkete ekonomik sorunların damga vurduğunu ifade eden Urfalı, “Anketimize bu yıl damgasını vuran en önemli konuların başında ekonomik sorunlar geliyor. Yapılan zamların öğretmenleri etkilediğini, tıpkı diğer meslek gruplarında olduğu gibi öğretmenlerin de alım gücünün azaldığını görüyoruz. Altın ve dövizin hızla artışı göz önüne alındığında, anketimizde altın ya da döviz borcu olduğunu bildiren yüzde 20’ye yakın bir kesim vardır. Ankete katılan eğitimcilerin yüzde 97.6’sının öğretmenlerin statü kaybı yaşadığını ifade etmesi bu konuda ivedi tedbirler alınmasını gerektiren bir husustur. Öğretmenlerimizin statülerinin, itibarlarının, iş memnuniyet düzeylerinin artırılması ve hak ettikleri konuma ulaşmaları için başta siyasi erk olmak üzere toplumun her kesimi ele ele vermelidir. Bu noktada Türk Eğitim-Sen olarak Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmasını istiyoruz. MEB bu konuda bir an önce adım atmalıdır. Tabi bu kanun çıkarılırken kazanılmış haklarımıza dokunulmadan gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Andımız’ın yeniden okutulmasını istedilerUrfalı, “Anketin en dikkat çekici sonuçlarından birisi, “Öğrenci Andı yeniden okullarda okutulmalı mıdır?” sorusuna verilen cevaptır. Ankete katılanların yüzde 76.2’sinin evet cevabı vermesi talebimizde ne kadar haklı olduğumuzu, toplumumuzun kahır ekseriyetinin Andımızı istediğini göstermektedir. Öğrenci Andı ne yazık ki 2013 yılında çözüm adı verdikleri bize göre çözülme olan sürece kurban edilmiştir. Nitekim MEB’in temyiz dilekçesinde yer alan  “Yapılan değişiklikle toplumumuzun geçirmiş olduğu sosyo-kültürel değişimler neticesinde andımızda yer alan ifadelere dair yanlış anlaşılmalara sebep olacak yaklaşımların önüne geçilmesi amaçlanmıştır” şeklindeki ifade de bunu doğrular niteliktedir. Çözüm süreci geride kalmış, yapılan büyük hatadan dönülmüş, Türkiye normalleşmiştir. Dolayısıyla Hükümetin Öğrenci Andı’nı yeniden okullarda okutulmasını sağlaması gerekmektedir”