Açılış programına; Vali Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı Ab Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Nilgün Çalışkan, Tepebaşı Kaymakamı Erdinç Yılmaz, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, İl Jandarma Komutanı J. Alb. İlhan Şen, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ve yönetim kurulu üyeleri, öğretmenler, öğrenciler, velileri ile davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Çakacak, kaliteli insan gücünün karşılanabilmesinin doğrudan mesleki ve teknik eğitimin niteliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Eğitimin; her türlü kalkınmanın,  sosyal ve kültürel her türlü gelişmenin önünde olduğuna dikkat çeken Çakacak, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Okullarımızın fiziki mekanları sürekli gelişiyor. Son yıllarda genel bütçeden eğitime ayrılan pay devamlı artırılmış, fizikî mekânların yenilenmesi ve yeni derslikler – okullar yapılmasıyla derslik başına düşen öğrenci sayısında büyük iyileştirmeler yaşanmıştır. 

2018 - 2019 eğitim öğretim yılında ikili eğitim yapan okul sayısı 36 iken; 2019 - 2020 eğitim öğretim yılı öncesinde bu sayı 28’e inmiştir. Bu sayının 2019 – 2020 eğitim öğretim yılı sonuna kadar 20’ye düşürülmesi öngörülmektedir. Ek çalışmalarla en kısa sürede tüm okullarımızda tekli öğretime geçmek en büyük hedefimizdir.

Bütün okullarımızın yanında mesleki eğitim ve öğretimin ayrı bir yeri var. Türkiye Cumhuriyeti olarak gelişen, büyüyen ve sanayileşen bir ülkeyiz. Savunma sanayiinde yerlilik oranımız yüzde 70’e varmış durumda. Eskişehir özellikle savunma sanayiinde ve havacılıkta büyük başarılara imza atıyor ve gelecekte daha büyük başarılar yakalayacağına inancım tamdır.

Ülkelerin sanayisinin gelişmesinde; bilgi, beceri ve iş tecrübesine sahip; yüksek verimli üretimi oluşturabilecek kalifiye insan gücünün çok büyük bir yeri vardır. Eğitim meselesinde, hele hele de mesleki eğitimde eksiği olan devletlerin uluslararası arenada birçok alanda maalesef söz hakkı da olmuyor. Çünkü hem ulusal hem de uluslararası etkinliğin temelini eğitim, özellikle de mesleki ve teknik eğitim oluşturmaktadır.    

Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği ‘muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma’ hedeflerine ulaşabilmesi için mesleki ve teknik eğitime daha fazla önem verilmesi ve daha verimli hâle getirilmesi gerekmektedir. Hele bir de ülkemizin, sanayicilerimizin nitelikli insan gücüne ve özel sektörümüzün ‘ara kalifiye eleman’a ihtiyacı düşünüldüğünde, kaliteli bir mesleki ve teknik eğitime yönelik stratejiler, politikalar ve geliştirilen projeler büyük önem arz etmektedir.

Bu anlamda bugün oldukça sevinçli ve ümitliyiz. Çünkü bu amaca hizmet eden kamu – özel sektör işbirliğiyle veya özel sektörümüzün kendi imkânları ile birbiri ardınca nitelikli projelere imza attığına şahit olmaktayız. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz Özel EOSB Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi de bu duruma en güzel örneklerden birisini oluşturuyor.

Bu yıl 4 sınıf ve 96 öğrenci ile eğitim öğretime başlayacak okulumuz, seneye projedeki binamızın da tamamlanması ile 30 derslik ve tam kapasite ile yoluna devam edecek.

Okulumuza yakından baktığımızda 24-30 kişilik her türlü donatıya sahip ferah sınıfları, modern dersliklerin yanında uygulamalı eğitim görülebilecek modern donatılı atölyeleri, her türlü sosyal ve kültürel aktivitenin yapılabileceği çok amaçlı salonu, spor salonu ile öğrenci pansiyonunu, destek tesis ve teknik alanları görmekteyiz. Tüm bunların özel bir okulda öğrencilerimize ücretsiz olarak verilecek olması ise bu okulun en güzel yanlarından birisi. Okulumuz bir nev’i iş garantili okul gibi… Aslında tüm mesleki ve teknik okullarımız aynı şekilde yeter ki öğrencilerimiz iyi yetişsin. Bu yeni eğitim yuvamızın ilimiz sanayisi ve eğitimi açısından güzel neticelere vesile olacağını umut ediyorum.

İnşallah bu ve diğer okullarımızda ülkesine ve milletine hizmet edecek şekilde nice nesiller yetişecek. Bu nesiller ülkemizi her alanda hak ettiği en güzel noktalara taşıyacaklar.

Bu duygu ve düşüncelerle okulumuzun açılışına ön ayak olan; alın teri döken herkese bir kez daha ayrı ayrı teşekkür ediyor; projelerin ilimiz sanayisine ve eğitimine nice güzel katkılar sunmasını dilerken, hepinizi saygı ve sevgi ile selâmlıyorum.”

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini keserek, okulu gezen Vali Çakacak ve diğer protokol üyeleri, öğrencilere ve öğretmenlere yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.