Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Danışmanı Prof. Dr. Abidin Kılıç tarafından yapılan görüşmede, Prof. Dr. Mandal tercih yapacak öğrencilere hitaben “Öncelikle bu pandemi döneminde sınava girmiş ve tercih yapma noktasına gelmiş tüm öğrencilere başarılar dilerim. Umarım öğrencilerimize bu toplantının katkısı olur. Üç üniversitemizin, doğduğum bu şehirde bir araya gelerek oluşturduğu bu platform, bu yenilikçi girişim için üniversitelerimizin Rektörlerini tebrik ediyorum. Tercih aşamasında olan öğrencilerimizin aileleri bilgi almak, danışmak için bana geldiğinde ya da bana ulaştığında anne baba yerine öğrencimizle konuşmayı tercih ediyorum. Çünkü onlar kendilerini daha iyi ifade edebiliyor. Adaylarımızın elinde aldıkları puanlar var, bu önemli ve bu puanı iyi değerlendirmek gerekiyor. Eskişehirli olmak benim için önemli. Eskişehir’de iyi bir üniversite ortamı var. Çünkü bir üniversite öğrencisi için Hocaya ulaşmak çok önemlidir. Bu kurumların kendini geliştirmesi için de önemlidir. Üniversitenin ve şehrin size sunabildiği imkânlar önemli. Şehrin sanayi imkânları, sosyal imkânları önemli. Eskişehir de bir sanayi şehri, bir kültür şehri, bir tarih şehri. Ulaşım noktası aynı zamanda ki birçok noktaya kolaylıkla ulaşılabilir. Bu ortak paltform önemli çünkü inanıyorum ki devamı gelecektir. Örneğin ben geçmişte Osmangazi Üniversitesi’nde de ders vermiştim ve halen onlar ile irtibat halindeyim” dedi.

Prof. Dr. Mandal, “Ailelere çocuklarını Eskişehir’e gönderebileceklerini rahatlıkla söyleyebilirim. Eskişehir’in bilinen özelliklerinin yanı sıra bu şehirde iyi proje yapan hocalarımız da var ki bu öğrencilerimiz için de önemli. Eskişehir’de bir kavram daha var. Eskişehir’de size en az sorulardan birisi “nerelisindir?” dir. Çünkü Eskişehir’de böyle bir ayrım yoktur”.

Prof. Dr. Mandal şehrimizdeki üç üniversitemizi değerlendirirken de “Bu üç güzide üniversitemizi değerlendirmek gerekirse, sağlık bilimleri, sosyal bilimleri, fen ve mühendislik bilimleri gibi ihtisaslaşan bir yapı var. Bunların hepsi bir arada da olabilir. Eskişehir’de ihtisaslaşma güçlü ancak ortak iş yapabilme de çok önemli. Karmaşık sorunları çözerken çok disiplinli çerçeveden bakmak, teknolojik ve sosyal bilimler açısından da ele almak gerekir. Burada önemli bir bakış açısı da ihtisaslaşmayı önemserken birlikte iş yapmayı da önemle ele almak gerekir. Bu oluşturulan platformun, girişimin devamı gelmeli. Rektörlerimizden devamını bekliyoruz. Ancak zor problemlerin çözümü böyle mümkün. Üç üniversitemizin kendilerince güçlü oldukları kulvarlar var. Ancak birlikte olduklarında, ortak platformlarda iş birliği ile kendilerini geliştirebilirler. Tercih için bir araya gelebilen üniversiteler ortak çalışmalar için de bir arada olabilmeli. Eskişehir’e geldiğimde bunu izliyor olacağım. Devamını bekliyorum. Araştırma alt yapısı olarak üç devlet üniversitemiz yetkinliğe sahip ve hoca kalitesi Türkiye ortalamasının üzerinde. Üç üniversitemiz birlikte çalışabilir. Bu başarılabilir.

Prof. Dr. Mandal COVID 19 ile ilgili aşı ve ilaç çalışmaları ile ilgili yöneltilen soruya da “Aşı ve ilaç konusunda mart ayında sürecin nasıl yürütülmesi gerektiğini belirlemek amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın başkanlığında bir araya geldik. TÜBİTAK çatısı altında COVID 19 çalışma grubu oluşturuldu. Mart ayındaki zor koşullarda 49 kurum ki bunlar üniversite, kamu araştırma kurumları ve özel sektör bir araya geldi ve 18 proje başlatıldı. Bunların 10 tanesi tedavi amaçlı ilaç projeleri ve 8 adedi de aşı çalışması. Birlikte çalışma ve birlikte başarma çalışma biçimi ile bu gruplar çalışıyor. Türkiye’de ilaç için önemli bir aşama aşıldı: sentezlenme gerçekleştirildi. Türkiye’de ilaçların büyük kısmının ham maddesi yurtdışından geliyor. Bu sözünü ettiğim ilaç için 21 hammadde sentezlenmiş oldu. Aşı daha zor elbette. Sağlıklı insanlara veriliyor. Yılsonuna kadar klinik çalışmaların tamamlanması bekleniyor. Dünyada hangi tip aşı çalışması var ise, Türkiye’de de o aşılar çalışıyor. Tüm gruplar birbiri ile etkileşimli halde, birbirleri ile haberli çalışıyorlar. Bu virüse yönelik testlerin yapılması için tüm gruplara ortak malzeme alıyoruz “örneğin fareler” ve tüm gruplar testler için ortak alt yapıyı kullanıyor. Planladığımız sürenin önündeyiz. 8 çalışma grubundan 2’ sinde hayvan deneylerinde önemli aşama tamamlandı. İnşallah kısa zamanda iyi haberleri alırız” diye cevap verdi.

Tübitak Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal sözlerini “Tüm arkadaşlarımıza zor dönemde başarılar ve kolaylıklar diliyorum ve ne zaman isterlerse ihtiyaç duyduklarında bana ulaşabilirler” diyerek tamamladı.