Covid-19 salgını ile mücadelede ise meslek liselerinin öneminin bir kez daha anlaşıldığına vurgu yapan iş insanları, özellikle dezenfektandan maske üretimine, solunum cihazından maske makinesine kadar pek çok ürünün meslek liselerinde üretildiğini, bu noktada Eskişehir’deki meslek liselerinin de aktif olarak çalıştıklarını belirtti.

"Gençlerimiz sayesinde olacak"

Düşlersan Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Düş, küresel rekabette var olabilmenin temellerinden birin de eğitimin olduğunu ifade ederek, “Mesleki eğitim bunların en başında geliyor. Bir meslek lisesi mezunu olarak bugün yarışta biz de varız diyebileceksek gençlerimizin mesleki eğitime yönelmeleri çok önemli. Çünkü sanayimizin gelişmesi ve rekabette var olabilmemiz bu gençlerimiz sayesinde olacak. Meslek lisesi mezunları ara elaman değil nitelikli işgücüdür. Bunu Covid-19 salgınında gördük. Sağlıkçılarımızla birlikte meslek liselerimiz hep ön safta oldular. Sahip oldukları nitelik sayesinde dezenfektandan maske üretimine, solunum cihazından maske makinesine kadar pek çok ürünün meslek liselerinde üretildi. Bu da bu kabiliyetin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor” dedi.

"Büyük tecrübe edindik"

Akka Çevre Atık Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. Firma Sahibi Muhsin Akbaş, bugün firmalarında 200 kişinin çalıştığını ve birlikte üreterek Avrupa’nın en zor pazarlarına ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugün rahatlıkla iyi ki meslek liseliyim diyebiliyorum. Çünkü işin hem üretim kısmını hem de muhasebe kısmını okulda çok iyi öğrendik. İş hayatına girdiğimizde çok büyük tecrübe oldu bizim için. Meslek lisesi mezunu biri olarak muhasebe deneyimim çok oldu. İş hayatımda bana inanılmaz derecede katkılar sağladı. Kendi şirketimin hesap kitap muhasebe işlemlerine hâkim olduğumu ve bunu iyi yürüttüğümü düşünüyorum”dedi.

"Çözüm odaklı bakıyoruz"

Akar Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Ak, meslek liseli olmak iş hayatında çözümlemeyi, teknik anlamda konuya hakim olmayı ve çözüm odaklı yaklaşmayı kendisine öğrettiğini belirterek, “Teknik anlamda donanım sahibi olarak çıkacağınız meslek liselerinden bölümünüzü lisans düzeyinde de tamamlayabilir ve daha da yükselebilirsiniz. Türkiye’nin geleceği, üretmekle, dış bağımlılığı azaltmaktan geçiyor. O yüzden bıkmadan usanmadan, asla pes etmeden inandığınız idealleriniz uğruna çalışmanızı ve bu amaca yönelik işlere çok şıkı çalışmalarını öneriyorum” dedi.

"Zaman kaybetmedik"

Duygu Tanıtım ve Reklam Hizmetleri İnşaat Sanayi Şirketi Şirket Müdürü Ahmet Özdemirel, meslek lisesinden mezun olmanın diğer yaşıtlarına göre hayata daha önde başladığını ifade ederek, “Meslek lisesi ile iş hayatına başlıyor olmak çok çok önemli. Belki ben yüksekokul okumadım ama meslek lisesinin getirmiş olduğu avantajları ilerleyen yıllarda çok yararını gördüm. Bir kere iş hayatına daha erken atıldık. Çok fazla zaman kaybetmedik. Hayal kurmak gerekiyor ve hayallerimizin ardından da ilerliyor olmak kadar güzel bir şey olamaz” diye konuştu.