Büyükşehir Belediye Meclisinde 2019 yılı performans programı ve ilçe belediyelerinin bütçesi görüşüldü.  Toplantıda söz alan AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı, Porsuk Çayı üzerindeki yolcu taşımacılığının neden sonlandırıldığını sordu ve, “2010 yılından sonra yolcu taşınmamış. Botlara mı bir şey oldu” diye konuştu. Turistlik amaçlı yolcu taşımacılığı için ayrılan 7 milyon lirayı fazla bulduklarını kaydeden Yapıcı, “Taslağı incelediğimizde turistlik amaçlı yolcu taşımacılığı sürdürülecek deniliyor. 7 milyon 339 milyon lira ayrılmış. Buranın geliri 60 bin lira. İşletmeciliğini kiraya verdik. Eskişehir halkına getirisi 7 milyon ama bir yıllık kirası 60 bin lira ve kirasını ödemiyor. Porsuk üzerinde ilk ulaşım yapılan nehir olma özelliğini taşıdı demişsiniz. 2010 yılına kadar 400 bin kişinin su yolunu kullanarak ulaşım sağladığını söylediniz. 2010 yılından sonra yolcu taşınmamış. Bu kadar aktif kullanılan yol ne oldu da buharlaştı. Botlara mı bir şey oldu?” diye konuştu.

''Talep kalmadı''

Yapıcı’ya yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, “İlk baştaki talep meraktan gelen taleptir. Talep kalmadı. Şimdi turistlik amaçlı bulunuyor. Gelen turistler zaman kaybetmek istemiyor” diye konuştu. 

''Son sözü Eskişehirliler söyleyecek''

Ahmet Yapıcı sonrası konuşan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Birsen de, “Rakamlar çok enteresan. Sadece 60 bin lira geliri olan şirketin 7 milyon gideri olması Eskişehir’e ekstra yük olarak dönecektir. Eskişehir kamuoyu bunu bilmeli. Son sözü 31 Mart 2019’da Eskişehirliler söyleyecek. Komisyon raporuna katılmıyorum şahsım olarak” şeklinde konuştu.  

''Talep olursa her şey hazır''

Birsen’e cevap veren Büyükerşen ise, “Talep olması halinde çalışacak durumda iskele ve motorları hazırdır. Turizmin Eskişehir’e büyük bir girdisi var. O girdiyi sağlayan gondollar ve botlardır. Pasaport sormuyoruz botlara binmek isteyenlere, nüfus kağıdı sormuyoruz” dedi.  

İlçelerin bütçeleri

Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısında ilçe bütçeleri de görüşüldü. İlçeler için ayrılan rakamlar şöyle: Odunpazarı Belediyesi gelir 302 milyon, gider 315 milyon, Tepebaşı Belediyesi gelir 246 milyon 500 bin gelir, gider 265 milyon, Seyitgazi Belediyesi 46 milyon gelir 46 milyon gider, Günyüzü Belediyesi 15 milyon 750 bin gelir 15 milyon 750 bin gider, Sarıcakaya Belediyesi 10 milyon 300 bin gelir 10 milyon 300 bin gider, Mihalgazi Belediyesi 8 milyon 818 bin gelir 8 milyon 818 bin gider, Han Belediyesi 5 milyon gelir 5 milyon gider olarak belirlendi.