Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

Törende konuşan Merkez Sorumlusu Gökhan Özdemir, "Bu merkezimiz, depreme dayanıklı yapı tasarımı aşamasında ülkemize hizmet edecek bir tesis olacak. Olası bir deprem sırasında, bir binanın maruz kaldığı hareket şeklinde görülebilir. Bunları ortadan kaldırmak amacıyla ne yapılabilir? sorusunun cevaplarından biri de sistematik izolasyon uygulamasıdır. Bu uygulamada kullanılacak ürün yapıyla temel arasında yerleştirilmek kaydıyla, olası bir deprem sırasında; depremin yıkıcı etkilerini binaya aktarmak yerine tamamen izolasyon seviyesine bağlı olarak hasarı minimuma indiriyor, hatta yok ediyor. Neden önemli; Ülkemizde deprem risk oluşturmakta ve bunların başında yapılar yıkılmasa dahi deprem sonrasında müdahaleleri mümkün kılacak yapıların ayakta kalmaması. En büyük problem bu" dedi.

Özdemir, "1990 ve 2012 yılları arasında yapılan sismik izolasyonlu yapı dediğimiz zaman geri adım attık. 2012 yılından sonra bir ivmelenme yaşanıyor, şuan 50'nin üzerinde inşaata devam eden ve projelendirilen bir yapıdan bahsetmek mümkün. Bunun temel nedeni de, Sağlık Bakanlığının almış oluğu kararla, genelgeyle netleşti. Bu genelge der ki, 1. ve 2. deprem bölgelerinde 100 ve üzeri yatak kapasiteli hastaneleri taşıyıcı sistemleri sismik izolasyon olarak tasarlanacak. Bu insan hayatına ve sağlığına verilen değerin yansıması olarak ortaya çıkmakta.

Şuan sadece Şehir Hastaneleri'nde uygulanmakta olduğunu, fakat ileriki yıllarda çok farklı uygulama alanları  olacağının altını çizen Özdemir, "Biz deprem simülasyonu yapamıyoruz, sadece sismik izolasyon testlerini yapmak için bu binayı, bu tesisi kuruyoruz."

Özdemir, "Genelde ABD, İtalya, Çin ve Tayvan'da bu işleri yapabilen yüksek kapasiteli merkezler var ancak Ülke olarak yakınlığı sebebiyle tamamı ile İtalya'yı tercih ediyoruz, İtalya'nın yükleme kapasitesinin yetmediği durumlarda ABD'ye yöneliyoruz. Şimdi biz de inşallah bu vesileyle bir tanesini de Türkiye'de aktif hale getireceğiz ve ülkemizin kullanımına bunu sunacağız"