ETOTV, Eskişehir ekonomisinin aktörlerinin ufkunu genişletmeye, bilgilendirici eğitim ve seminerler düzenlenmeye devam ediyor. ETOTV bu kez Eskişehir’in beyaz eşya sektöründeki işbirliğini geliştirmek ve yan sanayicilere yeni pazarlar hakkında bilgi vermek için etkinlik düzenledi. Polonya Beyaz Eşya ve Yan Sanayi Sektör Tanıtım ve İş Fırsatları toplantısı, ETO Başkanı Metin Güler ve Türkiye’nin Varşova Ticaret Başmüşaviri Attila Kızılarslan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Yan sanayi sektörümüzün gelişimini önemsiyoruz

Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Türkiye’deki buzdolabı üretiminin %60’ının ve soğutucu kompresörleri üretiminin %95’inin Eskişehir’de gerçekleştirildiğini belirterek, bu potansiyelin şehrin yan sanayisine de yön verdiğini belirtti. ETO olarak Eskişehir’deki yan sanayi firmalarının da üretim ve ticaretini geliştirmek için çalıştıklarını belirten Güler, bu amaçla gerçekleştirdikleri temas ve ziyaretlerin pandemi nedeniyle yapılamadığını, bu nedenle telekonferans yöntemiyle toplantılar düzenlediklerini kaydetti.

Ülkedeki ticari fırsatlar artmaya devam ediyor

Türkiye’nin Varşova Ticaret Başmüşaviri Attila Kızılarslan ise toplantıda Polonya ile Türkiye’nin ekonomik hacmi, Polonya’nın beyaz eşya sektöründeki potansiyeli, işverenlere ve yatırımcılara sunduğu fırsatlar hakkında detaylı olarak bilgi verdi. Polonya’nın Avrupa Birliği üyeliğinden sonra ekonomik olarak çok büyük mesafe kat ettiğini belirten Kızılarslan AB fonlarının ülkede teknoloji, alt yapı, eğitim alanlarında kullanıldığını söyledi. Polonya’nın son dönemlerde AB’de en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını belirten Kızılarslan, bu büyümenin ticari fırsatları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Büyükelçilikten Eskişehirli iş insanlarına destek vurgusu

Polonya’nın AB pazarının arka bahçesi olması sebebiyle, hem gelişmiş ülkelerden hem de gelişmekte olan ülkelerden yatırımcı çektiğini dile getiren Kılıçarslan,  Polonya’nın iş yapmak ve iş yaptırmak için cazip bir ülke olduğunu, ülkenin ihracatını da geliştirmeye devam ettiğini söyledi. Yabancı sermaye girişinin arttığını belirten Kızılarslan, Eskişehirli iş insanlarının da karşılıklı ticareti geliştirebilmesi için büyükelçilik olarak ellerinden gelen desteği verebileceklerini kaydetti.