Açıklamadan satır başları şöyle: 

Kıymetli hemşehrilerimiz, 28 Kasım 2019 Perşembe günü ESKİ Meclis Toplantısı’nda alınan karar ile su tarifelerinde fiyat artışına gidilmiştir. Bu artış su ve kanalizasyon hizmetlerinin kesintisiz, kaliteli ve sürdürülebilir olabilmesi için zorunlu olarak gerçekleştirilmiştir. Sizlerin konu hakkında detaylı bilgi sahibi olması ve fiyat değişikliğini anlayışla karşılamanız için bu zorunluluğu sizlere açıklamak istiyoruz. 

Son yıllarda doğalgaz, elektrik, akaryakıt, işçi maliyetleri gibi hizmeti etkileyen ana faktörlerde çok büyük artışlar gerçekleşmiştir. Özetlemek gerekirse son 2 yılda elektrik giderleri %87, akaryakıt giderleri %44, asgari ücret %44 oranında artmıştır. Su üretimi ve işletmede kullanılan ham madde (alüminyum sülfat, demir klorür, katyonik polimer, aktif karbon vb.) fiyatları ise son 1 yılda %116 artış göstermiştir.

Tüm bu artışlara rağmen 2017-2019 arasındaki 2 yıllık süreçte su fiyatları yalnızca %5 oranında arttırılmıştır. Sonuç olarak su üretim maliyeti son 3 yılda %69 oranında artarken, su tarifelerindeki 3 yıllık artış yalnızca %11 olmuştur.

Tüm bunlara rağmen ESKİ, başta kent merkezi olmak üzere özellikle kırsalda yatırımlarını aksatmamak için büyük mücadele vermiştir. Özellikle kırsalda vatandaşlarımızın büyük sıkıntı çektiği asbestli boru değişimi olmak üzere arıtma tesisleri yapımı, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yenilemeleri ile yıllarca ilgili kurumlarca ihmal edilen kırsal ilçelerimizde büyük yatırımlar gerçekleşmiştir. ESKİ’nin önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapacağı temel yatırımların bedeli ise 150 milyon TL olarak tahmin edilmektedir. 

Ekonomik krizin her geçen gün kendini biraz daha hissettirdiği ülkemizde doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi üretimi ve hizmeti doğrudan etkileyen temel giderlerdeki büyük artışlar bu fiyat değişikliğini kaçınılmaz hale getirmiştir. Yapılan bu fiyat değişikliğini bu bilgiler çerçevesinde değerlendirmenizi istiyor, bu konuda siz değerli hemşehrilerimizden anlayış bekliyoruz.