Eskişehir Ekspres

En son 12.12.2016 tarihinde zam kararı aldıklarını ifade eden Çoban, “Bir yılı aşkın süredir zam uygulamıyoruz. Bu süre içinde kullandığımız emtialara yani çaya, şekere, sıcak içeceklere birkaç kere zam geldi. Hatta çaya yüzde kırkla elli arasında bir zam yapıldı. Bunun yanı sıra kış aylarında masraflarımız arttı. Isınma giderlerimiz, elektrik masrafları ve işçi giderleri de arttı. Kullandığımız tüm emtialar geçen zaman süresinde bir hayli zamlandı” diye konuştu.

Sık sık işyerleri devrediliyorÇoban, “Biz de dükkan kapanma değil, devir oluyor. İşleri bozulan esnafımız sık sık işyerini devir ediyor. Bir yılda üç ya da beş kez devir eden üyelerimiz var. Eskiden kahvecilik çok uzun yılar yapılırdı. Mesleğimizde uzun yıllar bu işi yapma şansı kalmadı. Sebebi de para kazanamamak. Ama fabrikadan ayrılan köyünden ayrılan kişiler şansını denemek için yapıyorlar bu işi. Şu anda orantılarsak yüzde on ile yirmi arasındaki üyelerimizin işi anca iyidir. Gerisi günü kurtarma ve kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor. Eskişehir, Türkiye genelinde çay fiyatları en düşük olan şehirlerden biridir” dedi. 

Kafelerin işi daha zorKafe işletmecilerinin giderlerinin daha fazla olduğunu belirten Çoban, “Kafelerin durumu daha kötü. Giderleri daha farklı ve daha fazla. Kiraları çok yüksek, işçi giderleri daha çok. Kafelerde iş yapamayan esnafımız işyerlerini daha büyük borçlarla devretmek zorunda kalıyor. Oda yönetimi olarak gelen zamları araştırarak önümüzdeki aylarda zam yapmayı düşünüyoruz”