Vergi iadesi olarak verilen ödemeler şimdi de emekli vatandaşlar için ek ödeme olarak sunuluyor. TÜED aracılığı ile emeklilere verilmeye devam eden yüzde 4 oranındaki ek ödemelerin bir an önce artması için talepler gelmeye devam ediyor. Peki, talepler hayata geçerse nasıl artışlar meydana gelecek?
5454 sayılı kanun ile beraber emekli olan ve hak sahipleri için gelir ve aylık miktarlarına bağlı bir şekilde her ay içerisinde belirli bir ora ile verilen ödemelere ek ödemeler ismi veriliyor. 2006 yılına kadar her ay yapılan ödemeler için vergi iadesi ismi verilirken bu yıldan sonra da ek ödeme ismi verilerek vatandaşlara ödenmeye devam ediyor. Emekli ödeme miktarlarına bakılacak olursa her yıl devlet memurları için belirlenen aylık katsayıları ile gelen artış oranları maaşlara yansıtılıyor

Ek ödeme zammı yüzde 10 olacak mı?

Emekli vatandaşlar için ödenen ek ödemeler her ay yüzde 4 ila 5 arasında değişiyor. TÜED tarafından yapılan son teklife bakılacak olursa oranların yüzde 10’a kadar artması isteniyor. TÜED tarafından istenen bu talebin hayata geçmesi durumunda emekli vatandaşların maaşlarında ciddi oranlar ile artışlar meydana gelecek. Emekli maaşları için yüzde 4 yerine yüzde 10 oranında ödeme verilmesi söz konusu olacak.

Şu an emekli maaşları 1554 TL atında olanlar için yüzde 5, 1554 TL üzerinde olanlar için de yüzde 4 oranında her ay ek ödemeler verilmeye devam ediyor. Emekliler tarafından gelen söylemlere göre bu oranlar yaşanan enflasyon verilerinin yanı sıra gerçekten de çok az kalıyor. 

414 TL ek ödeme…

TÜED tarafından yapılan ek ödeme zammı talepleri söz konusu olursa yakın zamanda emekli vatandaşların maaşlarına yüzde 4 ila 5 arasında yapılan ek ödemeler yüzde 10 oranına artış gösterecek. Bu durum karşısında SSK ile BAĞ-KUR emekli maaşlarında aylık olarak 414,51 TL olarak zam gelmesi söz konusu olacak. 6 bin 908 TL 35 kuruş emekli maaşı alan bir vatandaş için 276,3 TL yerine 690,84 TL ödeme verilecek.