Vatandaşlar, turizm için en hareketli aylarda bile koronavirüs salgını nedeniyle tatil veya geziye çıkmaktan çekinmesi valiz ve çanta sektörünü zor duruma düşürdü. Ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve sonraki normalleşme sürecinde bile vatandaşlar virüsten korktuğu için tatil planı yapmadı. Yurt dışı turlarının yanı sıra yurt içi ziyaret, turizm amaçlı seyahatler ve buna ek olarak okulların açılmaması çanta sektörünü olumsuz etkiledi. Kentte, 2019'a göre 2020 yılında satışlarda yüzde 70’in üstünde bir düşüş yaşandığı ifade edildi. İşleri kötü giden esnafa devletin açıkladığı destek paketi de sevindirmedi. 

'Yardıma muhtacız'

İsmini belirtmek istemeyen bir çanta satıcısı, açıklanan destek paketinin yeterli olmayacağını ifade ederek, ayakta kalmakta zorlandıklarını söyledi. İşletmeci “Öncelikle bu sene okullar hiç açılmadı. Dolaysıyla okul çantaları elimizde kaldı. Tabi bu virüsten olumsuz etkilenen sadece biz değiliz, birçok işletme var. Biz de onlar arasındayız. Türkiye’de ilk virüs vakası görüldükten sonra turizm sektörü durma noktasına geldi. Dolayısıyla çantalar da böyle elimizde kaldı. Daha önce kentimizde öğrenciler olurdu. Memleketlerine gitmeden gelip bir valiz alırdı. Bu sene o da olmadı. Satışlarımız bir önceki seneye göre yüzde 70’ten fazla düştü. Anlayacağınız satışlarımız her yönüyle olumsuz etkilendi. Bunun yanında çalışanın sigortası, maaaşı, kira ve elektrik gibi birçok gideri düzenli olarak her ay ödüyoruz, ama gelirimiz yok. Şimdi devletimiz yardım etti. Ama bu yardım bize kadar gelecek mi onu bile bilemiyoruz. Ayakta kalmak için yardıma muhtacız” diye konuştu. 

'Tek tük gelen olsa da almadan dönüyorlar' 

Acil ihtiyacı için hala çanta almaya gelen vatandaşlar olsa da onlar da yüksek fiyatı görünce geri dönüyorlar. Başka bir esnaf ise “Ürünlerin yüzde 70’i yurt dışından Dolar üzerinden geliyor. Yerli üretim dediklerimin de parçaları yurtdışından geliyor. Dolaysıyla talep olmadığı sürece fiyata düşüş olması gerekirken, tersine fiyatlar hayli yükseldi. Çok aciliyeti olan vatandaşlar tek tük çanta veya küçük valizler almak için geliyorlar. Ancak fiyatlar yüksek olunca onlar da almadan geri gidiyorlar" dedi.