Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, yaptığı açıklamada, "1,5 yıldır kapalı olan biz kahveci esnafı 1 Haziran 2021 tarihinde yüzde 50 kapasite ile oyunlarsız kahvelerimizi açtık. Bizim için bu kısmi açılıştır. 1,5 yıldır çalışamayan kahveci esnafımızın bağkur, ssk, vergi, kira, doğalgaz ve elektrik gibi borçları birikti. Çoğu esnafımızın doğalgaz ve elektrik faturalarını ödeyemediğinden kesintiye uğramış, abonelikleri iptal olmuştur. Dükkan sahipleri kira alamadıkları için tahliye ve icra davası açmıştır. Kapalı olan esnafımızın devlete ait bağkur, sigorta ve vergi gibi ödemeleri devam etmiştir" dedi.

"Esnaf geçmişteki borcunu mu güncel borcunu mu ödesin?"

Çoban, "Hasta olan üyelerimiz bağkura borcundan dolayı muayene olamamış ilacını alamamıştır. Bunların arasında kanser hastası olanlarda vardır. Çözüm beklentilerimiz kapalı günlerimizde devlete ait ödemelerimizin iptaline, hibe desteklerinin, 5 bin tl'ler dahil,  3 ay daha uzatılmasına, 1 temmuz itibari ile kahvelerimizin oyunlar dahilinde tam kapasite ile açılmasına, kapanış saatlerinin belediyelerden almış olduğumuz saatlerin uygulanmasına, yapılandırma olacak olan borçların eylül ayında ödenmesi erken olduğundan en az 1 sene ötelenmesini istiyoruz. 1,5 yıldır kapalı olan esnafınız geçmişe dönük borcunu mu ödesin, güncel borcunu mu ödesin, evine ekmek mi götürsün" diye konuştu. 

"Talepleri iletiyoruz"

Birsen ise, “Pandemi nedeniyle kapalın olan kahvehane, kafeterya, lokanta gibi işletmelerimizin pandemi döneminde yaşadığı sıkıntıların pandemiden sonra nasıl aşılabileceği mutlaka gündemde tutulması ve haklı taleplerinin de değerlendirimesi gerektiğine inanıyoruz. Bu talepleri iktidar milletvekillerimize, il başkanımıza, bakanlığımıza, konfederasyonumza taşıyarak sorunların çözülmesi noktasında kahveci esnafımıza elimizden gelen desteği vereceğimizin bilinmesini istiyoruz” dedi.

"Eskişehir’de 552 milyon kredi kullanıldı"

Birsen, “Sonuna kadar esnaf ve sanatkarlarımızın refaha çıkması, birken borçlarının ödenmesi için çabalayacağız. Sadece birkaç meslek kolunda yaşanan bu sıkıntı için faizsiz kredi desteği mutlaka bu esnaf ve sanatkarlarımızı da verilmeli. Pandemi döneminde esnaf ve kefalet kooperatiflerimiz Halk Bankası aracılığıyla verdiğimiz krtedilerde önemli bir rakama ulaştık. Bugüne kadar Eskişehir’de 552 milyon gibi bir kredi kullandı. Yaklaşık 10 bin esnafımız kredilerini kullandılar. Bu krediler can simidi oldu. Kredilerin ödeme günü geldiğinde ödemelerin ertelenemsi de esnafımızın nefes alması sağlanmıştır. Bunların devamını istiyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızın borçalarının bir yıl faizsiz üç yıla yayılacak şekilde ertlenerek esnaf ve sanatkarlarımızın önünün açılmasını istiyoruz” diye konuştu.