"Kahveci esnafı çözüm bekliyor. Etkili ve sürdürülebilir tedbirler protokolü oluşturularak oyun oynanmasına izin verilmesini istiyor" diyen Ektaş "Pandemi döneminin en fazla mağdur olan kesimlerden biri de kahveci esnafımız ve müdavimleridir. İşletme sahibi, ocakçı, askıcı, garsonu ve işyerini kiralayan kişiler ile aileleriyle birlikte yaklaşık 16.000 kişi mağdur olmuştur ve mağduriyetleri halen devam etmektedir. Mağduriyetleri İçişleri Bakanlığına, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bildirilmiştir ancak sorunları çözülmemiştir. Pandemiden etkilenen diğer kesimlere olduğu gibi bu vatandaşlarımız için de en kolay yol olan borçlandırma yoluna gidilmiş ve böylece esnafın yükü ağırlaştırılmıştır" ifadelerini kullandı. 

Eskişehir'de bin 100'ün üzerinde kahveci esnafının olduğunu ve daimi günlük müşterileri üzerinden yapılan değerlendirmeye göre her gün en az 30 bin Eskişehirlinin mahalle, hemşeri kahvehanelerinde sosyalleşteiğini ve mutluluğunu, üzüntüsünü paylaştığını anlatan Ektaş "Esnafımız, yeni normalleşme olarak tanımlanan süreçten umut beklerken, kahvehanelere1 Haziran’da topal olarak hizmet verme izni verilmiştir. Yeni dönemde neredeyse her yer tam işlevsel olarak işletmeye açılmıştır. Düğün salonları, alışveriş merkezleri, lokantalar hizmete girmiştir. İnsanlarımız sahillerde tatil yapmaya başlamıştır. Toplu ulaşım araçları ve pazar yerleri kaderine terk edilmiştir. En son halı sahalar da devreye alınmıştır. Hal böyleyken faturayı sadece kahveci esnafı ödemektedir" diye konuştu.

Ektaş, esnafların taleplerini şöyle aktardı:

"Yeni dönemde kahvehanelerde oyuna izin verilmemesi, açılan kahvehanelerin boş kalmasına neden olmaktadır. Oyun izni verilmeden kahvehaneler ayakta kalamaz. Görüştüğümüz kahveci esnaflarımız; kahvehanelerde oyuna izin verilmesinin hastalığın yayılmasına neden olmayacağını, hastalığın yayılmasına tedbirsizliğin neden olacağını, kahvehanelerde temizlik ve hijyen,  oyun araçlarının sürekli dezenfektanı, maske, sosyal mesafe için masa genişliklerinin arttırılması gibi önlemlerle oyun oynanabileceğini ifade etmektedirler. En kolay kontrol altında tutulabilecek sosyal mekanların başında kahvehaneler gelmektedir. Kahvehanelerin müşterisi bellidir. Gelen kişiler büyük çoğunlukla müdavimlerdir. Dolayısıyla hastalık takibi çok kolaydır. Kahvehane esnafı hibe istemiyor. İşlerini yapmak için fırsat yaratılmasını ve kolaylık istiyor. Kahvehane esnafı, Bağkur prim borçlarının ertelenmesini, stopajın sıfırlanmasını, SGK ödemelerinin ertelenmesini, ama her şeyden önemlisi öncelikle oyun için izin verilmesini istiyorlar. Bıçak kemiğe dayanmış durumdadır. Kahveci esnafı ve çalışanları için bir an önce çözüm üretilmelidir. Yoksa bu esnafın ve ailelerinin ekonomik hayatlarını sürdürmeleri mümkün değildir"