Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, "Konya Kapalı Havzası dışında, hemen sınırındaki Yukarı Sakarya Havzası'nda yani Eskişehir bölgesinde obruklar oluşmaya başladı. Ayrıca Çankırı bölgesinde obruklar oluşuyor. Obruklar neredeyse bütün Orta Anadolu'yu tehdit eden bir noktaya geldi. Eskişehir çevresinde de çok su tüketen bitkilerin üretimi yaygınlaştıktan sonra obruk oluştuğu raporlanıyor. Dolayısıyla bununla ilgili acil önlemler alınması gerekiyor." dedi. 

Arık, obruk oluşumunun bazı tedbirlerle azaltılabileceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tarımsal üretim modeli ve yer altı suyu kullanımıyla devam edersek obruk oluşumları kaçınılmaz. İleride belki daha ciddi tehdit oluşturabilir. Acilen birtakım tedbirler almamız gerekiyor. Yetkililer ve vatandaşlar durumun farkında. Tarımsal üretimle ilgili sorgulamalar da yapılıyor ama etkin bir çözüm ortaya konulmuş değil. Vatandaşa 'tarımı bırakın' demek yanlış bir yaklaşım ama tarımı daha sürdürülebilir hale getirmek için suyu verimli kullanan teknolojilere ve daha az su tüketen bitkilere yönelmemiz gerekiyor. Bunu da tek başına bir kurum değil ilgili bakanlıkların ortak kararıyla yapmak gerekiyor. Şu ana kadar obrukla doğrudan yaralanma ya da hayat kaybı söz konusu değil. Buna şükretmemiz lazım ama bölgede bir kilometreye uzanan çapta obruklar var. Böyle bir obruk oluşursa bir evi, hatta bir mezrayı, bir yerleşim alanını tamamen içine alabilir."

KTÜN Uygulamalı Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar da obruk oluşumunun yoğun yaşandığı bölgelerde vatandaşların endişe içinde olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"İnsanımızın tedirgin olması çok normal. Çünkü ne zaman nerede nasıl olacağını kestiremediğimiz bir oluşum. Obruklar, şu anda kaba bir tabirle adeta kolonu kesilmiş bir bina durumunda. Ne zaman nerede patlak vereceği belli değil. Can ve mal kaybı konusunda çok fazla dikkati çekmediği için sürekli meydana gelen bu doğal oluşum hep gözardı ediliyor. Obrukların zaman içerisinde ABD'deki gibi kentlerimizin, yerleşim yerlerimizin içerisinde de olabileceğini düşünerek şimdiden acil üzerine düşmemiz gereken bir araştırma konusudur. Bu konuda devlet kurumları, akademisyenler araştırmalar yapmaktadır. Önemli olan, son noktayı koymak, acil çözüm için adımlar atmaktır."