Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de karantinaya tabi zararlı organizma tespiti nedeniyle 141 bin 650 dekar patates üretim alanında patates ekiminin yasaklandığını bildirdi. Patates üretiminin yasaklandığı illerin listesi ise şöyle; Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Nevşehir, Ordu, Sivas, Tokat, Trabzon. Ancak yasak tüm bölgeyi değil, bazı bölgelerde uygulanacak. 

Bakan Pakdemirli konu ile ilgili, aralarında Türkiye’de en çok patates üretimi yapılan illerin de bulunduğu 25 ilde karantina etmeni olan Patates Siğili Hastalığı, Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk, Patates Kahverengi Çürüklüğü, Patates Halka Çürüklüğü ve Patates Kist Nematodlan nedeniyle dikim yasağı uygulandığını ifade etti. 

Yasak Eskişehir’in tamamını kapsamıyor: Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Belli bir süre dikim yasağı var bu ortalama 5 yıl. Yani  hastalık etmeni kaybolana kadar sürecek. İlimizde karantina altına alınan bölgeler var ama illimizin tamamını kapsamıyor, bu nedenle patates üreticimiz cks başvurusunda karantina yasak olmayan (hastalık olmayan)alanlarda üretim yapabilecek.

Hastalıkla karşılaşmadım: Tepebaşı Ziraat Odası Üreticisi Kenan Kızılay da, “15 yıldır patates üretimi yapıyorum her yıl münavebe yapıyorum toprağı işliyorum söylenen hastalıklarla çok şükür karşılaşmadım. Kalite, sağlık ön planımız. Ürettiğim patatesi başta kendim tüketiyorum pazarda satıyorum her geçen yıl kaliteyi artırarak patates üretimini artırıyorum domates, biber, lahana, bahar gibi sebze üreticisiyim” diye konuştu.