Eskişehir’de kurdukları sahte çağrı merkezi şirketi üzerinden 87 kişiyi çalışmadıkları halde sigortalı göstererek, Sosyal Güvelik Kurumu’nu (SGK) zarara uğrattığı belirlenen 26 şüpheliyle ilgili soruşturma sürüyor. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Uçkaç, kişilerin isteğe bağlı sigorta yaptırmak yerine bir iş yerinde kendilerini sigortalı gösterdiklerini söyledi. Uçkaç, "Yasal düzenlemeye göre, bir kişi bir iş yerinde fiili olarak çalışmıyorsa, bu sahte sigortalılıktır. Şirket ya da iş yeri gerçektir ancak o kişi orada çalışmayıp, çalışıyormuş gibi gösteriliyordur. Bu da sahte sigortalılıktır. Özellikle bu isteğe bağlı sigortalılığın dezavantajlarını kullanarak bazı kötü niyetli kişiler şirket kuruyorlar. Şirketi açtıktan sonra da piyasadan bu şekilde aylık primleri tahsil etmek sureti ile sanki o şirkette çalışıyormuş gibi göstererek sahte sigortalılık yapıyorlar. Kişilerden topladıkları primleri de devlete ödemiyorlar. Dolayısı ile SGK'nın da burada bir kurum zararı meydana geliyor” dedi.

"Devlet almadığı primlere karşılık hizmet veriyor" 

Sahte sigortalı olan kişilerin devlete ödemesi gerektiği primleri ödememelerine rağmen çeşitli imkan ve hizmetlerden yaralanabildiklerini ifade eden Uçkaç, “Diğer taraftan bu kişiler sigortalılık süresi içerisinde şartları yerine getiriyorsa hastalık sigortasından yararlanıyor, iş göremezlik ödeneğinden, işsizlik maaşından yararlanabiliyorlar. Böylece devlet almamış olduğu primlere karşılık bir hizmet vermiş oluyor. Sonuç olarak baktığımızda sahte sigortalılık hem orada sahte sigortalı gösterilen kişi için bir kayıptır çünkü tespit edilip yakalandığı zaman o süreler iptal edilecektir. Diğer taraftan iş yerleri için de bir sorundur. O iş yeri için yasal işlemler yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Eskişehir'de ne olmuştu?

Eskişehir'de kurdukları sahte çağrı merkezi şirketi üzerinden 87 kişiyi çalışmadıkları halde sigortalı göstererek, Sosyal Güvelik Kurumu’nu (SGK) zarara uğrattığı belirlenen 26 şüpheli gözaltına alındı. Sahte sigortalı kişilerin, emeklilik hakkının yanı sıra süt izni, doğum parası, sağlık ve medikal yardım gibi imkanlardan faydalandığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden H.Ş, E.K., İ.Y.Ö., S.Ç. ve Ö.U.'nun kurdukları sahte çağrı merkezi şirketinde 87 kişiyi çalışmadığı halde sigortalı gösterdiği belirlendi. Ayrıca sahte sigortalı kişilerin emeklilik hakkının yanı sıra süt izni, doğum parası, sağlık ve medikal yardım gibi imkanlardan da faydalandığı ortaya çıktı. Şüphelilerin sahte sigortalılar üzerinden İŞKUR'dan da işbaşı eğitim programı, işsizlik maaşı ve prim aldıkları tespit edilirken, şirket adresi olarak gösterilen adreslerin farklı kişilere ait evler olduğu belirlendi.

Kamuda çalışma cezasından kaçtılar 

Polis ekiplerince yapılan incelemede şüphelilerin, işledikleri suçlar nedeniyle haklarında denetimli serbestlik yasası kapsamında kamuda çalışma cezası alan 6 kişiye sahte evrak düzenleyerek sabit bir işte çalışıyor gösterdikleri ve bu sayede hükümlülükten muaf tutuldukları anlaşıldı. Kurulan sahte çağrı merkezleri üzerinden sigorta yapan şüphelilerin kamu kurumlarını yüksek miktarda zarara uğrattıkları belgelenirken, olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.