İpek Yolu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) sona yaklaşılıyor. Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası ve Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılmasına ve bölgedeki doğalgaz arz güvenliğine katkıda bulunacak olan TANAP’ın, Eskişehir’den Edirne-İpsala’ya kadar uzanan 2’nci fazının inşası da tamamlandı. 

Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanında uzun yıllar öncesine dayanan stratejik işbirliğinin en önemli projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nde, nisan ayı ortası itibarıyla mekanik tamamlamaya ulaşıldı. Ardahan’ın Posof ilçesinden Türkiye’ye giriş yapan ve 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçtikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesinde Avrupa’ya bağlanan toplam bin 850 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesinde sona yaklaşılıyor. Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası olan TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan kısmının açılışı 12 Haziran 2018’de uluslararası bir törenle yapılmış ve ticari gaz iletimi başlamıştı. 

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, TANAP’ın Edirne’nin İpsala ilçesindeki MS4 Ölçüm İstasyonu’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek, Suriye’den başlayacak ve Türkiye güzergahlı Akdeniz üzerinde yeni hat iddialarını da yanıtladı. 

İpsala’daki MS4 Ölçüm İstasyonu’na yapılan basın gezisinde konuşan TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, 15 Nisan 2019’da boru hattının Eskişehir ile Avrupa bağlantı noktası arasında kalan bölümünde hat dolumuna başlanmasının planlandığını söyledi. TANAP’ın 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Azerbaycan gazını Türkiye-Yunanistan sınırında teslim alarak Avrupa’ya iletimini yapacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı’na (TAP) test amaçlı gaz verilmesi için hazır hale geleceğini dile getiren Düzyol, "TANAP, 21’inci yüzyılın en önemli enerji projeleri arasında yer alıyor. Azerbaycan doğalgazının boru hattımız vasıtasıyla 30 Haziran 2018 tarihinden itibaren Türkiye piyasasına arzının gerçekleştirilmesinin ardından, Avrupa’ya gaz iletmek üzere proje takvimine uygun şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Türkiye’ye iletilen gaz miktarı ile ilgili de bilgi veren Düzyol şöyle devam etti: