Fuar ve Kongre Merkezi, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ardından hizmete açıldı. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay ve Utku Çakırözer, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Levent Çakıroğlu, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü Cihat Alagöz, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. 

“Bu merkez Eskişehir ekonomisine önemli katkılar sağlayacak”: Burada bir konuşma gerçekleştiren Bakan Varank, fuar ve kongre merkezini vatandaşların hizmetine sunmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Eskişehir’in bölgenin kavşak noktası olduğuna değinen Varank, 2013 yılında kentin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlattı. Bakan Varank, “Bu süreçte şehrimize birçok kalıcı eser bıraktık. Tarihi eserlerin restore edilmesinden gençlik merkezlerine, parklardan bilim kültür sanat merkezlerine kadar pek çok nitelikli hizmeti ve eseri Eskişehir’e kazandırdık. Şimdi Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği Eskişehir’i 2019 Türk dünyası eğitim başkenti ilan etti. Bu merkez Eskişehir ekonomisine hizmet sektörü başta olmak üzere önemli katkılar sağlayacak. Burası kamu, özel sektör işbirliğinin somut bir örneği. Ben inanıyorum ki bugün sadece bir binanın açılışını yapmıyoruz. Eskişehir’i önümüzdeki dönemlerde farklı bir cazibe merkezi haline getirerek markalaşmasına katkıda bulunacak önemli bir adımı atıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bakan Varank Kitap Fuarında: Buranın yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerini de ileten Bakan Varank, beraberindekiler ile birlikte Vehbi Koç Kongre Merkezi’nin açılış kurdelesini kesti. Bakan Varank buradaki açılışın ardından TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği ve Eskişehir Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen ve yaklaşık 170 yayınevinin katılımıyla düzenlenen Eskişehir Kitap Fuarı’nı gezdi. Burada stantları tek tek gezen Varank, yayınevlerinden bilgiler aldı.