Eskişehir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Geçtiğimiz gün gerçekleşen kabine toplantısı ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı esnaf destekler programı kapsamında, birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul personel servisi, düğün salonu, hamamlar, kırtasiyeler, internet kafeler gibi işyerlerine bir defaya mahsus 5 bin lira, ikinci grupta ise bakım, onarım, tamirat, kaporta işleriyle uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisat, hırdavat, müzisyen, oto yıkamacı, kuru temizlemeci, oyuncak, kozmetik, camcı, çilingir, bakırcı, kalaycı, ayakkabı, konfeksiyon, zücaciye, tuhafiye ve kurs işletmeleri ile daha önce desteklenen lokantalar, pastaneler, dondurma, berber, taksici, minibüsçü, otobüsçü, pazarcılara bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi yapılacağı belirtilmiştir. 

Pandemi döneminde, hükümetimiz tarafından esnaf ve sanatkarlara yönelik bu güne kadar yapılmış destekler ve açıklanan yeni destek programı için teşekkür ediyoruz. 

Ancak özellikle birinci grupta bulunan kahvehane, kafe, internet kafe ve benzeri işyerlerimiz oldukça uzun bir zamandır hiçbir faaliyet göstermeden kapalı olmalarına rağmen, kira, stopaj, bağkur, elektrik gibi giderleri işlemeye devam etmiştir. Yine lokanta ve restoranlar pandemi döneminin büyük bir kısmını sadece paket servis yaparak atlatmaya çalışmış, ancak kira, stopaj ve diğer vergileri ile, sabit giderleri işlemeye işlemeye devam etmiştir. 

Bu nedenlerle kahvehane, kafe, internet kafe vb. işyerlerine yapılacak 5 bin lira destek ile lokanta ve restoranlara yapılacak olan 3 bin lira destek yetersiz kalacaktır. Bu işyerlerine yapılacak desteklerin mutlaka arttırılması gereklidir. 

Diğer taraftan yine Sayın Cumhurbaşkanımız tarafında büyük işletmelere yönelik olarak açıklanan nefes kredisinin, tüm esnaf ve sanatkarları kapsayacak ve vergi, sgk borçları bulunmaması gibi ulaşılabilirliği zorlaştıran şartlar olmadan, daha kolay bir şekilde tüm esnaflarımızın kullanımına açık bir düzenlemenin acilen hayata geçirilmesini Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden talep ediyoruz"