Eskişehir Ticaret Odası (ETO) yeme içme sektöründeki üyelerinin taleplerini iletmek ve istişarede bulunmak üzere Yemeksepeti.com’un üst düzey yöneticileriyle toplantı gerçekleştirdi. Telekonferans yöntemiyle düzenlenen toplantıya Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Şarlar, Eskişehir Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Arda Genç, Yemeksepeti.com Hukuk Genel Müdür Yardımcısı Duygu Tanıt, Satış Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Şener ve firmanın satış biriminin yöneticileri katıldı. Toplantıda Eskişehir Ticaret Odası tarafından yeme içme sektörüne dair hazırlanan veriler sunum olarak paylaşıldı. 

Paket servisle iş yapanların ciro kaybı yüzde 78

Toplantıda konuşan Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Şarlar, pandemi nedeniyle yeme içme sektöründeki 1156 ETO üyesinin faaliyetlerinin kısıtlandığını belirterek, paket servisle hizmet verebilen firmaların ise yaşadığı ciro kaybının yüzde 78 olduğunu söyledi. Sektördeki firmaların satış azlığı sebebiyle personellerinin yüzde 66’sını kaybettiğini belirten Şarlar, Eskişehir gibi hizmet sektörüyle ön plana çıkan bir şehir için bu işgücü kaybının önemli bir tehlike oluşturduğunu kaydetti. 

Yeme içme sektörü komisyon oranlarının yüksekliğinden şikayetçi

Yeme içme sektöründe faaliyet gösteren firmaların dahil oldukları çevrimiçi yemek siparişi uygulaması için yüksek oranda komisyon ödemekten ve sattıkları ürünün tahsilatını uzun süre yapamamaktan şikayet ettiklerini belirten Şarlar, komisyon oranlarının düşürülmesinin firmaları bir nebze de olsa rahatlatacağını dile getirdi. Pandemi sürecinde yeme içme sektörüne daha çok destek olunması gerektiğini belirten Şarlar, ETO üyelerine daha iyi koşullar oluşturmak amacıyla Yemeksepeti ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti. 

Şener “Pandemi nedeniyle firmalara destek verdik”

Toplantıda konuşan Yemeksepeti.com Satış Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Şener, lokanta ve restoranları iş ortağı ve partner olarak gördüklerini ve bu düşünceden hareketle pandeminin başından bu yana firmalara destek olmak için çok sayıda uygulamayı hayata geçirdiklerini, TOBB başta olmak üzere sektördeki çok sayıdaki meslek kuruluşlarıyla işbirliği yaptıklarını kaydetti. 

Sektöre katkı için bazı uygulamalardan ücret almıyoruz

Komisyon oranlarının dünyada benzer hizmeti veren firmalara göre çok daha düşük olduğunu belirten Şener, firmalara destek olmak başlatılan gel-al kampanyasının ücretsiz olduğunu, cüzdan uygulaması ve günlük menü listelemesinden de ücret alınmadığını dile getirdi. Şener, lokanta ve restoranlara daha çok destek olabilmek amacıyla ödemelerin 15 günde bir yapıldığını belirterek, sektöre katkı sağlamak amacıyla işbirliğine hazır olduklarını ve iş ortaklarının online siparişlerini arttırmak için yatırımlarına devam ettiklerini dile getirdi.