Kişi başı yıllık en çok balık tüketimi 25 kilogramla Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleşirken, bu rakam Doğu veGüneydoğu Anadolu bölgelerinde 1 kilogramın altına kadar iniyor. İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde ise yıllık kişi başı tüketilen balık miktarı 16 kilogram.

Hem sezonunda bol miktarda avlanmadan, hem de fiyatının daha uygun olmasından dolayı Türkiye'de en çok "hamsi" balığı tüketilirken, onu sardalya ve istavrit takip ediyor. Avlanma sezonunda palamut da çok rağbet görüyor. Ülkede balık çiftliklerinde en çok yetiştirilen çipura, levrek ve Karadeniz alası gibi kültür balıkları da güvenle tüketiliyor.

İşlenmiş/dondurulmuş balıkta ise bu yıl en çok Karadeniz alası, palamut, hamsi ve sardalya tercih edildi. Tüketilen toplam balığın yüzde 40'ı Karadeniz alası oldu, söz konusu balık tezgah ve pazarlarda "yerli somon" olarak bilinip çok tüketilse de market raflarında işlenmiş olarak yeni yeni yerini alıyor ve gelecek yıllarda daha da çok tüketilmesi bekleniyor.

Balık dışında en çok karides ve kalamar tüketiliyor

Balık dışındaki karides, ahtapot ve kalamar gibi işlenmiş deniz ürünleri tüketimi ise son yıllarda artışta. Ulusal market kanalları vasıtasıyla artan tüketimin 3'te biri İstanbul'da gerçekleşiyor. Eskişehir, İzmir, Antalya, Muğla, Ankara, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Adana da balık dışındaki işlenmiş deniz ürünlerinin yoğun tüketildiği iller arasında.

İşlenmiş diğer su/deniz ürünleri tüketimini ürün bazında değerlendirildiğinde, en çok karides tüketiliyor. Toplam tüketimin yarıdan fazlasını karides alırken, onu kalamar, midye eti, deniz ürünleri salatası, jumbo karides ve torik lakerda takip ediyor.

İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Eskişehir ve Adana'da sırasıyla en çok karides, midye eti, kalamar ve deniz ürünleri salatası, Ankara'da karides, midye eti, kalamar, jumbo karides, Kocaeli'de karides, jumbo karides, midye eti, ahtapot, Bursa'da karides, kalamar, midye eti, deniz ürünleri salatası, Balıkesir'de ise karides, midye eti, deniz ürünleri salatası ve kalamar tüketiliyor.