Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dünya Bankası Grubu (DBG)  desteğiyle mevcut OSB’lerin Yeşil OSB’lere dönüştürülmesi ve Ulusal Yeşil OSB modelinin hayata geçirilmesi için ‘Türkiye’de Yeşil OSB Uygulama Projesi’ başlattı. Yürütülen çalışma kapsamında 331 OSB arasında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, pilot OSB seçildi.   Proje kapsamında Eskişehir OSB’yi ziyaret eden Dünya Bankası Grubu ve Güney Kore Enerji Ajansı yetkilileri Organize Sanayi Bölgesinde teknik incelemelerde bulundu.  Yapılan çalışmalar sonrası Dünya Bankası Grubu ve Güney Kore Enerji Ajansı yetkilileri;  Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Başkan Vekili Metin Saraç ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Proje hakkında bilgi veren Dünya Bankası Grubu  IFC Global Eko Endüstriyel Parklar Lideri Sinem Demir, “Dünya Bankası Grubu olarak misyonumuz paydaş ülkeleri endüstriyel büyüme stratejileri konularında desteklemek. Türkiye son 5 yıldır ‘Yeşil Sanayi’ konusunda stratejik  hamleler geliştirdi.  Bu konuda geçtiğimiz aylarda yayınlanan 11. Ulusal Kalkınma Planında ve 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesinde sanayinin rekabet gücünü arttırmak üzere alınan önlemlerde Yeşil OSB’lerin yaygınlaştırılmasına yer verildi. Biz T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının liderliğinde Yeşil OSB projesini Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde uygulamak istiyoruz. Sadece organize sanayi bölgesini değil, katılımcı firmaların da Yeşil OSB’ye geçişini teknik açılardan desteklemek istiyoruz.  Bu anlamda bir hafta boyunca çok sayıda firmayı ziyareti gerçekleştirdik. Firmalarla bir araya gelerek  Yeşil ve Rekabetçi Sanayiye geçiş konusunda ne gibi projeler yapılabilir bunları görüştük” dedi.

"Rekabet gücü artacak"

Demir,  firmaların rekabet gücünü artıracakları çalışmalar yapacaklarını belirterek, “Firmaların yapacağı projelere teknik destek vereceğiz. Bunun yanı sıra OSB’yi nasıl daha yeşil ve kârlı duruma getirebiliriz bu konuda önümüzdeki 6 ay boyunca çalışmalar yapacağız. Yeşil OSB sadece sürdürülebilirlik üzerinde çalışabilen bir kavram değil, buradaki hedefimiz OSB’nin rekabet gücünü artırmak. OSB ve katılımcı firmaların küresel market içerisindeki  rakipleriyle rekabet gücünü artırabilmeyi hedeflemektedir.  Bu vizyonu benimseyerek DBG ve Güney Kore yetkilileri bu hafta ve gelecek dönemde yapacakları çalışmalarla saha verilerine dayalı iş modelleri geliştirecekler” dedi. Bu bağlamda incelemelerde bulunan Güney Kore Enerji Ajansı veriler üzerinde çalışacaklar.

"Bu proje bize çok yakıştı"

Toplantıda konuşan Başkan Küpeli, pilot OSB seçilmekten dolayı mutlu olduklarını ifade ederek,  “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’mizin göz bebeği. Bütün yeniliklere açığız. Sürekli yeniliği ve teknoloji takip ediyoruz. Kazanımlarımızı  bölgemiz katılımcılarına da sunuyoruz.  Örnek OSB seçilmekten memnuniyet duyduk. Biz Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak Yeşil OSB’nin de ilk örneğiyiz. Bütün yönetim kurulu arkadaşlarımızla birlikte temiz sanayi yaratmak için de gayretlerimiz var. Bu anlamda bu proje bize çok yakıştı. Bizim açımızdan son derece olumlu bir başlangıç oldu. Bu proje bizim motivasyonumuzu artıracak bundan sonra da bu konuda daha fazla şevk ve istekle çalışmamıza neden olacak. Yönetim olarak proje için üzerimize düşenden daha fazlasını yapmaya hazırız. Bu projenin başarıya ulaşarak, yenilerinin eklenerek ve geliştirilerek hem dünyamıza hem ülkemize hem de şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

"Çok doğru yerdesiniz"

“Çok çalışan bir OSB’yiz” diyen Küpeli, “Tecrübesi ve hafızası olan bir organize sanayi bölgesi olarak birçok konuda proje üretiyoruz. BEBKA’dan, TÜBİTAK’tan ve KOSGEB’den destek istiyoruz. Kaynak yaratabilmek adına ayakları yere sağlam basan projeler için müracaatlarda bulunuruz. Çok doğru yerdesiniz. Sizi ve bizi hedeflerimize ulaştırabilecek bir proje bu. Biz bu projeyi ileriye taşımaya yönetim olarak hazırız” şeklinde konuştu. Başkan Küpeli ayrıca, “Türk milletinde Kore Savaşı’ndan dolayı Güney Kore’ye karşı bir sempatizanlık var. O coğrafyada şehitlerimiz var. Biz Güney Kore’yi kendimize çok yakın görüyoruz. Bu bağlamda Kore ile çalışmak bize ayrı bir heyecan katıyor ” ifadelerinde bulundu. Daha sonra söz alan Koreli yetkililer ise Başkan Küpeli ve yönetim kuruluna yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.