ESO ve TCDD Taşımacılık A.Ş. işbirliği ile Eskişehir'i limanlara bağlacak 'Yeşil Yol' projesinin imza töreni ESO Toplantı Salonu'nda yapıldı. İmza töreni öncesinde, proje kapsamında Çin'e gönderilecek olan 23 vagonluk ilk konteyner treni, Hasanbey Lojistik Merkezi'nde düzenlenen törenle Derince Limanı'na uğurlandı. Törene; Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ile davetliler katıldı. 

'Yıllık 100 bin konteyner taşınması ön görülüyor'

Törende konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi'nin yıllık 1,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Yazıcı, ilerleyen yıllarda Eskişehir'in artan ihracat potansiyeli ile birlikte yıllık 100 bin konteynerin demiryoluyla limanlara taşınmasının öngörüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Hasanbey Lojistik Merkezi; yurt içi ve uluslararası yük taşımacılığı, dağıtımı,  depolama, gümrükleme ve diğer hizmetlerin yapılabileceği toplam 540 bin metrekare alan üzerine kurulan Türkiye'nin en büyük lojistik merkezlerinden bir tanesidir. 90 bin metrekare konteyner stok ve elleçleme sahası, 80 bin metrekare lojistik operasyon alanı, 35 bin metrekare kapalı depo ve antrepo yapılmaya uygun alan, 4 bin metrekare yükleme boşaltma yolu ile aynı anda 150 vagon, 300 konteynerin yükleme boşaltmasına hizmet verebilmektedir. Bu kapasitesiyle yıllık 45 bin adet 40 feet konteyner, 90 bin adet 20 feet konteyner taşınabilmektedir. Diğer dökme yüklerle birlikte Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi yıllık 1,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bu güne kadar kapasitesini yeterince kullanamadığımız lojistik merkezimiz sayesinde Eskişehir demiryolu bağlantısının olduğu tüm limanlara bağlanmış olacaktır. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nden yıllık 2.5 milyar dolar ihracat yapılmakta, halen tamamı karayolu-denizyolu kombinasyonuyla gerçekleştirilen yıllık 100 bin konteynerlik uluslararası taşımanın ilk etapta yarısının demiryolu-denizyolu kombinasyonuyla taşınması planlanmaktadır. İlerleyen yıllarda ise Eskişehir'in artan ihracat potansiyeli ile birlikte yıllık 100 bin konteyner demiryoluyla limanlara taşınması öngörülmektedir."

"Eskişehir orta doğu, orta asya ve Çin'e ulaşabilecek"

Eskişehir'den yüklenen konteynerlerin trenle Ortadoğu, Orta Asya ve Çin'e ulaşabileceğini ifade eden Yazıcı, "İlk etapta haftada bir blok tren planlanmış olup takip eden aylarda bu haftanın 3 günü düzenli blok tren olarak gerçekleştirilecektir. Hasanbey Lojistik Merkezi ve İzmit körfez limanları arasında düzenli tren seferleri gerçekleştirilerek, Eskişehir ve bölge sanayicilerine çevreci, düzenli, hızlı, ekonomik ve planlı konteyner taşımacılığı hizmeti verilecektir. Bu sayede ihraç eşya yüklü konteynerler İzmit körfez bölgesinde bulunan limanlar vasıtasıyla başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya tren ve gemi kombinasyonuyla taşınacaktır. Sanayicilerimize zamanında ve kesintisiz konteyner temin edilebilmesi Hasanbey Lojistik Merkezi'nde konteyner parkı oluşturularak bir nevi kuru liman olarak da hizmet verilecektir. Aynı şekilde ithalat konteynerlerinin limanlardan blok konteyner trenleriyle Hasanbey Lojistik Merkezi'ne getirilerek buradan fabrikalara dağıtımları gerçekleştirilecektir. Ayrıca BTK Demiryolu Hattı üzerinden demiryolu taşımacılığı başlatılacak, bu sayede Eskişehir' den yüklenen konteynerler trenle Ortadoğu, Orta Asya ve Çin'e ulaşabilecektir" diye konuştu.

"Önemli bir hayaldi"

ESO ev sahipliğinde gerçekleştirilen törenin açılışında konuşan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş; “Bugün bizler için çık kıymetli ve önemli çünkü uzun zamandan beri Hasanbey burada ve biz ihracatın büyük kısmını karayolu ile yaparken inşallah ESO’nun ve TCDD’nin ortak girişimi ile limanlara konteyner ve tren taşımacılığı ile bağlanacağız. Önemli bir hayaldi bu. Yeşil Yol projesi aslında bölgesel nitelik taşıyan, geliştirilmesi gereken bir proje. Devletimiz mevcut gücü ile çok daha iyi noktalara geleceğine inanıyorum, Eskişehir ve bölgemizi dünyaya bağlayacağız. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Hayırlı olsun.” dedi.

"Maliyetler azalacak"

Yük taşımacılığında enerji tüketimi; kara yolunda 3 birim iken demir yolunda 1 birim olması ile enerji tüketimi azaltılacak, daha çevreci bir taşıma sağlanacak. Eskişehir-Kocaeli güzergahında Demir Yolu taşımacılığı desteklendiği takdirde karbon salınımı %60 ile %80 arasında azalacak. Eskişehir’in demir yolu bağlantısı hakkında bilgilendirmede bulunan ESO Yönetim Kurulu Üyesi Gürhan Albayrak; Hasanbey Lojistik Merkezinden sanayicilerin hangi şartlardan ve imkânlardan faydalanacağı noktasında bilgi verdi. Albayrak proje için; “Yeşil tol projesi ile bir hayal gerçek olmakta, Eskişehir sanayisi demir ağlarla dünyaya bağlanmaktadır. Batıda İzmit Körfezi Limanlarına ve Avrupa’ya, güneyde Mersin Limanına, doğuda ise Bakü – Tiflis – Kars demiryolu bağlantısı ile Azerbaycan, Gürcistan ile Türki Cumhuriyetlere bağlanacağız. Biz bu projeye inanıyoruz. Umuyoruz ki bundan sonrası için Eskişehir sanayisinin yükleri kaliteli ve çevreci şekilde daha az maliyetle limanlardan tüm dünyaya ulaşıyor olacak. Projeye desteklerinden dolayı başta TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kamuran Yazıcı’ya ve ekibine, Arkas Lojistik firmamıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Projenin Eskişehir’e ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.” diye konuştu.

"Ufuk açacak proje"

Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız; “Bu güzel olayda bir arada olmaktan son derece memnunum. Eskişehir ve bölgemizi limanlarla buluşturacak bu proje, hem bölgemizin hem ülkemizin ufuk açacak yarınlara taşınmasında sebep olacak çok güzel bir projedir. Eskişehir’in dünyaya açılması bizi son derece memnun etti. Projede yer alan paydaşlarına teşekkür ediyorum. Tüm sanayicilerimize hayırlı olsun.”