Son zamanlarda ülke genelinde yaşanan yüksek kiralarda yaşanan artışa tepkiler dinmiyor. Öğrenci kenti olarak bilinen Eskişehir’de de kira fiyatlarından muzdarip olan öğrenciler “Barınamıyoruz” sloganı ile başlatılan eyleme de destek veriyor. Barınma sorununa açıklık getiren Emlak ve Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, yüksek fiyatların nedeninin arz talep dengesinin bozulmasına bağladı. 

Pandemiden dolayı inşaat sektörünün doğru düzgün çalışamadığını kaydeden Çelik, “Aksak bir şekilde çalıştı ve üretim olmadı. Üretim olmadığından dolayı arz talep dengesi bozuldu. Bundan dolayı da biliyorsunuz yaz dönemi evlilik dönemi. Evliliklerde yaşanıyor. O ailelerin de eve ihtiyacı oluyor. Bir üretim olmadığından dolayı evler de bir sıkıntı oldu” dedi.

Yüz yüze eğitimin başlayacak olmasıyla birlikte şehir dışından gelecek olan öğrencilerin ve ailelerin telaşa kapıldığını aktaran Çelik, ev fiyatları yaşanan artışı şu nedenlere bağladı:

“Pandemiden dolayı yaklaşık bir buçuk yıldan beri okulların kapalı olmasından dolayı eski öğrencilerin ve bunun üzerine gelen yeni öğrencilerden dolayı, pandemiden dolayı tekrar inşaatların yapılamaması, üretilememesi, üretimin aksak gitmesi, bu sene kira fiyatlarının artmasına sebep oldu. Buna artı olarak biliyorsunuz yurt dışından yabancıların şehrimize geldiklerini görüyoruz. İşte bunlar İranlı, Iraklı, Suriyeli, Afganlı gibi. Üretim az olduğu için denge bozuldu. Arz talep dengesi bozuldu.  Bundan dolayı da kira fiyatlarını adeta tutamıyoruz.”