Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon oranına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güler değerlendirmesinde, açıklanan enflasyon oranının piyasada oluşan beklentilerin üzerinde olduğu; ancak bu durumun nedenlerinin doğru okunması gerektiğini kaydetti. 

Güler: MB’nin tespitleri doğru

Başkan Güler değerlendirmesinde yeni yönetimin, Merkez Bankası’nın temel görevi olan fiyat istikrarının sağlanması konusuna odaklandığını ve politikalarını bu yönde kurguladığını belirtti. Mevcut enflasyona, dalgalanan döviz kuru ve bölgesel siyasi koşulların ciddi bir zemin hazırladığını belirten Güler, pandeminin ekonomik etkilerinin de sürdüğüne dikkat çekti.  Güler “Bu adımlar, doğru tespitlerin neticesinde atılıyor. Ancak henüz birkaç haftadır sürdürülen para politikasının etkilerini, Kasım ayı enflasyonunda görmedik. Bölgesel koşullar, değişken döviz kuru ve pandemi etkileriyle ekonomi üzerinde önemli bir baskı söz konusu. Bu durumun, kurgulanan doğru para politikasıyla gelecek dönemde zayıflayacağı kanaatindeyim.” şeklinde konuştu. 

“Enflasyon da faiz de yatırımlara zarar verir”

Açıklamasında faiz beklentilerine de dikkat çeken Güler, değişken döviz kuru gibi yüksek enflasyon ve faizin de yatırımları tehdit edeceğine dikkati çekti. Güler, “2020 yılındaki değişken döviz kurları, ekonominin hiçbir unsuru için fayda yaratmadı. Kurun seviyesinden çok değişkenliği tüccar ve sanayicileri ihracatçı da olsa çok yıprattı. Benzer bir durum enflasyon için de geçerli. Ancak yüksek enflasyonun faiz beklentilerini körüklememesi gerektiğini düşünüyorum. Merkez Bankası’nın yaptığı doğru tespitlerin etkilerini 2021 ilk çeyreğinde görebilmeyi umut ediyorum. Piyasanın beklentisi de bu yönde olacak.” şeklinde konuştu.