Selçuk Kızıldağ, AA | Eskişehir

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantıda Karekodlu çek uygulamasının başlamasının ardından ortaya çıkan son verileri paylaşan Tüfenkci, yaptığı konuşmada, "Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2017 yılının 11 ayında, bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 722 milyar liraya ulaşmıştır. Toplam çek adedi ise 19 milyon olmuştur. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yıla göre yüzde 38, miktar olarak da yüzde 43 azalmıştır. Bu rakamlar bize karekodlu çekin ve çeke sağlanan güvenin faydasını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonominin, iş dünyasının omuzlarında yükseldiğini çok iyi bildiklerini aktaran Tüfenkci, "Yemek çekleri ve buradaki komisyon oranlarıyla ilgili esnaf ve tacirlerimizin yaşadıkları sıkıntıları çözmek konusunda genel müdürlüğümüz çalışmalara başladı. Gerekli düzenlemeleri yapacağız." ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da üretimin, yatırım ve ticaret hacimlerin olumlu seyrettiğini belirterek, Türkiye’nin ihracatta 160 milyar dolarlık tarihi bir zirveyi zorladığını, 2017’nin tamamı için yüzde 7 civarında büyüme kaydederek pek az ülkenin ulaşacağı bir büyüme başarısı gösterdiğini dile getirdi.

Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin sorun ve beklentilerini Bakan Tüfenkci’ye aktardı.

Konuşmasında yemek çeki piyasasında yaşanan sorunlara da değinen Güler, piyasada tekel konumunda bulunan işletmelerin uyguladıkları yüksek komisyon oranlarının, yerinde tüketim sektörüne zarar verdiğini kaydetti.

Konuyla ilgili Eskişehir Ticaret Odası’nın yaptığı çalışmaları da paylaşan Güler, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sorunun çözümü noktasında gösterdiği irade için Bakan Tüfenkci’ye teşekkür etti.