Son dönemde oluşan olağandışı ekonomik dalgalanmalar Eskişehir Ticaret Odası’nın önceliği konumunda bulunuyor. Döviz kurundaki oynaklık başta olmak üzere yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ETO, üyeleri için gerekli girişimleri de yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda kamu nezdinde çalışan üyelerinin süreçlerini mercek altına aldı. 

Güler: Üyelerimizin makul talepleri için düğmeye bastık

Konuya ilgili değerlendirmede bulunan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, 2018’in ikinci çeyreğinden bu yana yaşanan olağan dışı oynaklığın taahhüt işi yapan tacir üzerinde büyük baskı yarattığını kaydetti. Söz konusu döviz oynaklığına rağmen, tüccar ve sanayicilerin taahhütlerinin arkasında durma noktasında bulunduğunu; ancak durumun sürdürülebilir olmanın ötesine geçtiğini ifade eden Güler, “Taahhüt işi yapan üyelerimiz, zamana sarih işlerinde dövizdeki tutarsızlığın ağırlığını hissediyorlar. Serbest piyasa koşullarının bozulmaması için kur oynaklığının etkileri kontrol altına alınmalı.” şeklinde konuştu.

“Zaman baskısı ekonomik koşullar çerçevesinde ele alınmalı”

Stokçuluğa karşı Ticaret Bakanlığınca yürütülen mücadelenin piyasada hissedildiğini ifade eden Güler, özellikle fiyatı dövize endeksli ürünlerde, volatilitenin getirdiği belirsizliğin tedarik süreçlerini tıkamaya devam ettiğini belirtti. Bu durumun mal ve hizmet taahhütlerinde zaman baskısı yaratacağını, bu nedenle tüccar ve sanayicilerin bu baskının ekonomik etkilerinden korunması gerektiğini belirtti.

Kamu nezdinde girişimler tamam

Yapılan yazılı açıklamada söz konusu tespitlerle ilgili başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere tüm kamuya yönelik girişimleri tamamlandığı bildirildi. Eskişehir Ticaret Odası’nın, üyelerinin hak ve menfaatleri için gerekli hassasiyeti göstermeye devam edeceği ve ekonomik koşulları yakından takip etmeye devam edeceği belirtildi.