Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması için Haziran ayında uygulamaya alınan İmar Barışı'nda son düzlüğe girildi. Sadece 2017 sonuna kadar yapılan yapıları ilgilendiren düzenleme kapsamında yapılan başvuruların yüzde 49'u bir ve iki katlı yapı sahipleri tarafından yapılırken yüzde 39'u ise üç-yedi, yüzde 12'si ise 8 ve daha fazla katlı yapı sahipleri tarafından yapıldı.

İmar Barışı'nda başvuruların ardından verilecek Yapı kayıt belgesinin bedeli için tanınan son süre ise 31 Aralık 2018. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sürenin sonunda toplanacak rakamın şu ana kadar toplanan paranın yaklaşık 7 katı yani 40 milyar lirayı bulmasını bekliyor. 8 Haziran'da ilk başvuruların alınmaya başladığı İmar Barışı'nda tanınan süre 31 Ekim'de sona eriyor. Barış kapsamında son haftaya girildiğini belirten yetkililer başvuru yapacaklara yaşanacak yoğunluğa dikkat çekerek ellerini çabuk tutmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

Eskişehir'de imar barışına şimdiye kadar yaklaşık 18 bin başvuru gerçekleştirildi, yaklaşık 51 bin bağımsız birim de imar barışından faydalandı.