Eskişehir Ticaret Odası’nın 2021 yılındaki son meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara’nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda gündem maddeleri karara bağlandı. Toplantıda konuşan ve odanın 2021 yılı çalışmaları hakkında bilgi veren ETO Başkanı Metin Güler, pandeminin gölgesinde yaşanan bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, ETO olarak çok çalıştıklarını, ürettiklerini ve ülke ekonomisine değer kattıklarının altını çizdi. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için sabahlara kadar mesai yaptıkları bir yıl geçirdiklerini belirten Güler; üyelerin haklarını savunan, taleplerini ve isteklerini dile getiren kurum ve kuruluşların başında geldiklerini kaydetti. 

Fuar ve kongre merkezi pandemiye rağmen tam gaz çalışıyor

ETO TÜYAP Fuar Merkezi’nde pandemiye rağmen düzenlenen 3 fuara 233 firmanın, yurt içinden ve yurt dışından 118.471 kişinin konuk olduğunu belirten Güler, Vehbi Koç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 15 tiyatro, gösteri, toplantı ve etkiliğe 10.115 kişinin katıldığını söyledi. Türkiye’nin madencilik alanındaki ilk sınav ve belgelendirmedeki kuruluşu ETO-METSEM’in ülke çapında faaliyet gösterdiğini belirten Güler, ETO-METSEM’in sadece aralık ayında 100’den fazla madenciye sınav yaptığını söyledi.

ETO projeleriyle hem üyelerine hem şehre kazandırıyor

Oda öncülüğünde düzenlenen Moda Tasarım Yarışması Fashion Eskişehir’in ödül töreni ve defilesinin 16 Ocak’ta gerçekleştirileceğini belirten Güler, Eskişehir E-Ticaret Merkezi projesiyle sektördeki üyelere BEBKA’nın katkısıyla tam 672 bin lira destek verileceğini ifade etti. Eskişehir İnovasyon Yazılım ve AR-GE Kümelenmesi projesi kapsamında yazılım ve bilim sektöründe faaliyet gösteren 19 firma için 4 milyon lira tutarında destek imkanı sağladıklarını belirten Güler, TOBB Uyum’un desteğiyle Eskişehir Ticaret Odası Arabuluculuk Merkezi’ni de ETO’ya kazandırdıklarını söyledi.

Oda üyelerine sağlanan finansman desteği 102 milyonu geçti

Pandemi dolayısıyla üyeye destek olmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Güler, oda özkaynaklarıyla sağlanan nefes kredisi miktarının 67 milyon liraya ulaştığını, girişimlerle sağlanan can suyu kredisiyle birlikte ETO üyelerine toplam 102 milyon lira tutarında destek verildiğini dile getirdi. Üyelerin peşin para olmadan mal ve hizmet alabilmeleri için kamu bankalarıyla tedarik zinciri de oluşturduklarını belirten Güler, üyelere yeni finansman destekleri sağlanması için çaba gösterdiklerini kaydetti. ETO’ya ait 128 yıllık dosyaların yer aldığı fiziki arşivi ve e-arşivi oluşturmak için 2021 yılında çalışmalara başlandığını ve 50 bin dosyanın tarandığını belirten Güler, çalışmalar bitince Eskişehir’in ve ülkenin en iyi ve en donanımlı arşivlerinden birini odaya kazandırmış olacaklarını kaydetti. 

Atalara ve gelecek nesle olan borcumuzu çalışarak ödeyeceğiz

2021 yılında dövizin oldukça değişken olduğunu belirten Güler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de enflasyonun yükseldiğini dile getirdi. Tüccar ve sanayiciler için önümüzdeki yılın da zor geçmesini beklediklerini belirten Güler, her şeye rağmen hem gelecek kuşaklara hem de atalara olan vefa borcunu ödemek için umutla ve kararlılıkla çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Geçmişte olduğu gibi 2022 yılında da üyelerin yanında olmayı sürdüreceklerini belirten, 2022 yılı için dilek ve temennilerini dile getiren ETO Başkanı Metin Güler, üyelerinin ve hemşehrilerinin yeni yılını meclis kürsüsünden kutladı.