Uysal, Çakırözer'in ziyareti ile ilgili olarak "Sayın milletvekilimiz imalat için gerekli tüm şartların bulunduğunu, TÜLOMŞAŞ‘ın ciddi bir altyapısının olduğunu, bunun yanında Eskişehir in dışarıdaki raylı sistemler üzerine üretim yapan bazı firmalara yedek malzeme yaptığını, Eskişehir’de üretme imkanı verilmesi gerektiğini ifade etti. Eskişehir’in bir demiryolcu kenti demiryolu kültürü ve raylı sistemler konusunda bilgi ve tecrübesi üst düzeyde olduğunu, dolayısıyla Eskişehir’in doğal hakkı olduğunu belirtmiştir" dedi. Uysal, Çakırözer'in YHT setlerinin Eskişehir’de üretilmesi için zaman kaybına sebebiyet verilmemesi gerektiğinin altını çizdiğini söyledi. 

Çakırözer'in, Eskişehir'e ciddi katma değer verecek, istihdama katkı sağlayacak YHT projesinin her zaman yanında olacaklarını ifade ettiğini belirten Uysal, şu çağrılarda bulundu: 

"Urgana un sermemeliyiz, ay akşamdan doğmamalı"

"Sendikamızın fikri ise üretim içi harcamamız gereken enerjimizi, sen, ben, onlar meselesine dönüştürmek veya yeni fabrika kurmalıyız. 'Yeri Organize Sanayi mi, Hasan Bey Lojistik Merkezine mi, Alpu'ya mı kurulsun?' çelişkilerini yaşarken ayağımıza kurşun sıkmaktayız. Her geçen günün büyük önemi var her an bu projeyi Sakarya (BMC), Konya (Tümosan), Afyon Dinar (Acarlar), Bursa organize sanayi üyeleri (BOSB) gibi yerlere gidebilir. Sahip çıkılamamasını vicdanlara kabul ettiremeyiz. Gelecek kuşaklara anlatamayız. TÜLOMŞAŞ'a imkan ve kabiliyetlerini değerlendirme gayretinin önüne, trafiğe çözüm bahanesi ile arsa rantına dönüştürülmesi tüm çalışanların yüreklerini yaralamıştır. Kişisel beklentilerimiz Eskişehir’in ve bu şehrin gelecek nesillerinin istikbalini önüne geçilmemeli. TÜLOMSAŞ için ay akşamdan doğmalı. Nasrettin Hoca misali 'urgana un serilmemeli'. 

Önümüzdeki süreçlerde TCDD çeken ve çekilen araçları ile büyükşehirlerin hafif raylı sistemlerdeki 2023 için ortalama hedefi 35 milyar Türk Lirası. 2030'un hedefi ise 100 milyar Türk Lirası olup. Ortalama bir adet YHT setinin maliyeti 33 milyon Euro yani 214,500 milyon Türk Lirası'dır. Bu setlerden 3 tanesini üretmemiz halinde 214.500 000 Türk Lirası x 3 adet set = 643,500 000 TL maliyeti tutmaktadır. Bu miktar Sakarya Karasu'da BMC’ye verilen teşvik 571, 500 000 Türk Lirası'nın  üzerindedir. 3 veya 4 YHT setinin maliyetine bir fabrika kurula bilecektir. TCDD acil ihtiyacı olan 15 set üretimi ile 3 BMC gibi fabrikanın kurulabileceği için para ülkemizin kasasında kalacaktır.

Yelpazesi çok geniş olan raylı sistemler sektöründe 3 tane fabrika kurulsa dahi ihtiyaç bulunmaktadır. İlerideki süreçle: ESO, ETO Raylı Sistemler iş birliğinde bu şekilde yapılacak ilave fabrikalar sektöre katkı sağlayacaktır. Çünkü önümüzdeki dönemde 2025 yılına kadar 700 bin hafif raylı tramvay ve metroya ihtiyaç duyulmaktadır. TCDD'nin 80 YHT setine ihtiyaç vardır 15 tanesi hemen temini gerekli TÜLOMSAŞ’a yap denilmesi halinde ilk kaynağa başlandığı andan itibaren 3 ayda teslimi yapılır ve yada 2 setin imalatı ve teslimi istenmektedir.

Bu sektörde TÜLOMSAŞ-ESO Raylı Sistemler Kümelenmesinin (RSC) gayretlerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi ciddi bir döviz kaybının önüne geçecek istikrarlı bir devamlılık sağlayacaktır"