Selin Uz | Eskişehir Ekspres

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli basın toplantısı düzenleyerek 27 Temmuz'dan bugüne kadar bölgede yapılan ve yapılmak istenen faaliyetleri ve yerli otomobil için oluşturulan platformu anlattı. Küpeli özellikle yerli otomobil ve yerli milli yüksek hızlı tren konularında yaptıkları çalışmaları anlatmak istediklerini söyledi. Sanayi Odası başkan adayı Celalettin Kesikbaş'ın OSB başkanlığına seçiminin meşru olup olmadığı yönündeki iddialarını değerlendiren Küpeli "Herhangi bir odada, herhangi bir yerde yöneticilik yapmayınca maalesef böyle oluyor. Bu bilgileri arkadaşımıza veren acaba bizim taraftan mı? Bu çok komik bir iddia. Biz yetkiyi kafamıza göre almıyoruz. Seçim yapıldıktan sonra sonuçlar bakanlığa gönderiliyor. Bakanlık imza yetkisi veriyor bize" dedi. Termik santral ile ilgili konuşan Küpeli "Nasıl bir santral yapılacağını bilmeden evet ya da hayır diyemem. Enerji ihtiyacımızı göz ardı edemeyiz ama insanlara ve çevreye zarar gelmesini istemem" diye konuştu.

Toplantıya katılan Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir de yerli otomobil için kamuoyu oluşması gerektiği belirterek "Mesela insanlar termik santrali istemiyor. Bu yönde bir talep var. Yerli otomobil içinde birlik olmalıyız" dedi.

OSB Müteşebbis Heyet Başkanı İsmail Kunduracı da konu hakkında "Bunun tartışılması çok yersiz. Yapılacak yatırımları konuşalım. Bazı arkadaşlar gündemi değiştirmek için mi yapıyorlar bilmiyorum. Bizim organize bölgemiz Türkiye'de farklı bir şekilde yönetiliyor. Kafamıza göre imza yetkisi vermiyoruz. Yetki bakanlık tarafından verildi" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE: Eskişehir sanayisi uçak motoru, dizel lokomotif ve kompresör ürününün Türkiye'de yüzde 100'ünü gerçekleştiriyor. En yüksek teknoloji ürünü ihracat oranı ülkemizde bizim şehrimize ait. Oranı yüzde 14. Türkiye ortalamasının 4 kat üzerindedir. Eskişehir sanayisi ülkemizin ihracatının yaklaşık yüzde 41'inin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapmaktadır. Amerika'ya olan ihracatımız da yaklaşık olarak yüzde 31.

İLKLERİN KENTİ: Eskişehir sanayisidir. Türkiye'nin ilk teknoparkı, Türkiye'nin ilk en büyük kendi elektriğini üreten ve doğalgaz kullanan elektrik santrali Organize sanayi Bölgesi'nde kuruldu. İlk doğalgaz yine bizim bölgemizde kullanıldı. İlk defa meslek yüksek okullu, iş ve işçi sağlığı merkezi, ilk kobi bölgesi Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. Bugün Organize Sanayi Bölgesi'nin büyüklüğü 32 milyon metrekareye ulaşmıştır ve tek merkezden yönetilmektedir. Tek parça üretim esasına göre en büyük ikinci sanayi bölgesidir Türkiye'de.

EYOP KURULDU: Yerli otomobil için önce üretimi gerçekleştirecek babayiğitler görüşen sonrasında 5 milyon metrekarelik alan ve test pisti tahsisi gerçekleştiren EOSB Yönetimi, şimdide Eskişehir’deki iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelerek "Eskişehir Yerli Otomobil Platformu:EYOP"un  hayata geçirdi. Platformda şimdilik; Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Eskişehir Ticaret  Borsası (ETB), MÜSİAD, ESİAD, TÜMSİAD, ESGİAD, Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu yer alıyor.

İlk yerli otomobil Devrim başta olmak üzere; Türkiye’nin ilk araba, uçak, kamyon, gemi vb. taşıt motorlarının üretildiği Eskişehir şimdi de “Yerli Otomobil” projesinin üretim üssü olmaya talip. 32 milyon metrekare kurulu alanıyla Türkiye’de kurulan 3. sanayi bölgesi Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (babayiğitler) için toplamda 5 milyon metrekarelik alan ve kullanıma hazır test pisti tahsis ettiğini açıkladı. Diğer yandan da EOSB'nin içinde yer aldığı Eskişehir iş dünyası bir araya gelerek "Eskişehir Yerli Otomobil Platformu:EYOP"u kurdu.

YENİ ALAN TAHSİS EDİLECEK: Havacılık ve raylı sistemlerde üretim yapan nitelikli yan sanayiye ve yetişmiş insan kaynağına sahip olan Eskişehir, Yerli Otomobil Projesi'nin üretim üssü olmaya aday oldu. Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, 'Babayiğitler'i yerli otomobil üretim için Türkiye’nin ihracatta teknoloji oranı en yüksek kentine, Eskişehir’e davet etti. Zorlu, Anadolu, BMC, Turkcell ve Kıraça Holding’in yönetim kurulu başkanları ile ön görüşmeler başlatıldı. 5 milyon metrekarelik alan ve test pistini otomotiv sanayine tahsis edeceklerini belirtildi.

LOJİSTİK İMKÂN SAĞLANACAK: Küpeli, “Devrim arabasını yapmış bir neslin çocukları olarak, Eskişehir sanayisinin yerli otomobil üretimi için gerekli altyapıya ve vizyona sahip olduğuna eminiz. İlk yerli otomobilin üretimi için otomotiv sanayisine 5 milyon metrekarelik bir alanı ve test pistini tahsis edeceğiz. Ankara Yolu üzerinde, birinci kampüse 6 kilometre uzaklıkta olan karşılıklı iki bölgeden birini ‘Otomotiv Sanayi İhtisas OSB’ olarak ayırdık” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAK ZORUNDAYIZ: Eskişehir'de yerli otomobilin üretimi noktasında atılan önemli bir adımın ise "Eskişehir Yerli Otomobil Platformu: EYOP" olduğuna değinen Küpeli, platformun ortak irade oluşturulmasını arzu ettiklerini vurguladı.  Başta iş dünyası olmak üzere sanayicilerin, tacirleri, siyasilerin, bürokratların,  yerel basının bu iş için ortak hareket etmesi gerektiğini savunan Küpeli, “Şehrimizin gelişime katkı sağlayacak girişimlere ortak olacağız. Birlikte taş taş üstüne koyup şehrimizin zenginleşmesi için çalışacağız. Kısaca tüm şehir olarak üstümüze düşeni yapmak zorundayız” dedi.

65 BİN KİŞİ İŞ İMKANI: EOSB’nin 2017 yılı değerlendirmesini de yapan Başkan Küpeli, “2017 yılında 1,5 milyon dolar olan ihracat rakamımızın 2018’de 1,7 milyon dolara yükselmesini bekliyoruz. Şu anda 42 bin seviyelerinde olan istihdam rakamlarımızı ise yeni bölgenin faaliyete geçmesiyle 43 bin seviyelerine yükseltmeyi hedefliyoruz.  2017 yılının ilk üç çeyreğinde toplamda 41 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik. 2018 yılında bu yatırım miktarımızı 260 milyon TL’ye yükseltmeyi planlıyoruz. 2023 yılı hedeflerimiz ise, Türkiye’nin gelecek hedefleriyle doğru orantılı olarak 25 milyar dolar ciro üreten, 5 milyar dolar ihracat yapan bir kent olmak ve bin 500’ü Ar-Ge çalışanı olmak üzere 65 bin kişiye istihdam sağlamak” dedi.

İLKLER GERÇKELEŞTİ: “Türkiye'nin ilk teknoparkı ATAP A.Ş. Eskişehir’de kuruldu. Türkiye'nin en büyük, ilk kendi elektriğini üreten ve ilk doğalgaz kullanan organize sanayi bölgesi Eskişehir OSB’dir. Yine ilk defa EOSB içinde faaliyete geçen Meslek Yüksekokulu, Lojistik Merkezi, Gümrük Müdürlüğü, İş ve İşçi Sağlığı Merkezi ve ilk KOBİ Organize Sanayi Bölgesi de burada kurulmuştur. Türkiye’deki uçak motoru, dizel lokomotif ve kompresör üretiminin yüzde 100’ü kentimizde üretiliyor. Dış ticaret fazlası veren bir sanayimiz var” şeklinde konuştu.

ESKİŞEHİR'DE ÜRETECEĞİZ: “Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi” hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Küpeli; “Türkiye’nin ilk yüksek hızlı trenini yine Eskişehir’de üreteceğiz. Üretimi Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) tarafından yapılacak. Üretim, 3 etaptan oluşacak ve 96 adet YHT üretilecek. EOSB bünyesindeki Raylı Sistemler Kümemiz ile sürecin içinde tam destekle yer alacağız. Teknoloji transferi sonrasında, bölgemizdeki sanayicilerimiz ile birlikte yazılımından kumandasına, cer sisteminden montajına kadar tüm süreçleri yerli üretim olarak yapacağız” dedi.

2018 YILI HEDEFLERİ: 2018 yılı hedeflerimiz arasında; çevreyi korumak ve yenilenebilir enerji sağlamak adına; Atık Yakma Tesisi, 1MW Güneş Enerji Santrali, Rüzgar Tribünü gibi önemli projeleri olduğu üzerinde duran Başkan Küpeli, Teknik Kolej, Kreş, Meslek Kazandırma ve Geliştirme Merkezi, Gelecek İçin Sanayi Enstitüsü kurarak eğitim alanına da yatırımları olacağını ifade ederek, "Demiryolu hattı, İmişehir-OSB bağlantı yolu, 2 milyon metrekare küresel yatırımcı için üretilecek arsa, yeni KOBİ-OSB, GYO şirketi, yurt dışında ihracat ofisleri, teşvik ve destek Ofisi, Üye İlişkileri Ofisi, ESO OSB Akıllı Üye Kartı, esoexpo.com E-İhracat ve Dış Ticaret Portalı gibi önemli projeleri de hayata geçireceğiz” dedi.