İntibak zammı çıktığı ilk günden beri emeklilerin yakından takip ettiği haberler arasında yer alıyor. Emeklilerin birçoğu intibak zammından yararlanıp yararlanamayacaklarını merak ediyorlar.

Birkaç ay öncesinde 2000 senesinden önce emekli olan vatandaşlara intibak zammı verilmişti. Bu zam doğrultusunda vatandaşın emekli maaşı 300 TL’ye kadar artış yaşamıştı. 2000 senesinden sonra emekli olmuş olan kişiler için de intibak zammı talep edilmişti. Devlet tarafından reddedilen bu zam yeniden gündeme geldi. 2000 senesinden sonra emekli olan vatandaşlar için de intibak zammı kabul edilir ise kişilerin maaşlarında artış yaşanacak. Bu zammın yasa olarak kabul edilmesi için öncelikle meclise sunulması ve milletvekillerinin onayını alması gerekiyor. Eğer mecliste kabul edilir ise 2000 senesinden sonra emekli olan vatandaşlar intibak zammı alacak.

İntibak Zammı Vatandaşlara Nasıl Yansıyacak?

2000 senesinden sonra emekli olan vatandaşlara intibak zammı verilmesi halinde aşağıdaki maddeler gerçekleşecek;
•    Ek ödemelerin de içerisinde bulunduğu emekli maaşı en az 2 bin 324 TL olacak,
•    Vatandaşlar sağlıkta ek ödeme yapmayacak ve emekli maaşından kesilen ödemeler olmayacak,
•    Ek ödeme tutarı farklılık gösterecek. Kişiler yeni oranlar ile birlikte maaşlarının %8 ile %10’u arasında ödeme alacak. Bağkur ve SSK emeklileri 255 TL ile 322 TL arasındaki zamlardan yararlanacak.
•    2000 senesinden sonra emekli olan vatandaşlar 355 TL’ye kadar maaşlarında artış görebilecekler.

Emeklilikte zaman koşulu bulunmuyor

Devletin birlikte çalıştığı Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası ile vatandaşların emeklilik için yaş sınırı 60 olarak açıklandı. Fakat bu sistem içerisinde kişilere emekli olmak için belirli bir zaman şartı sunulmuyor. Çalışan vatandaş ödediği tutarları fon hesabında topluyor. 60 yaşını dolduran vatandaş emekli ikramiyesi alabiliyor. Yeni sistem ile birlikte çalışan birçok kişi emekli ikramiyesi alabilecek ve günümüzdeki sistemde çalışan kişilerin mağduriyetleri giderilmiş olacak. Günümüzdeki sistemde çalışan kişilerin %44’ü kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Yeni sistem ile birlikte kişilerin yatırdıkları fonlar hesaplarında birikecek. 60 yaşını dolduran herkes emekli ikramiyesi alabilecek. 60 yaşından sonra emekli olan kişiler düzenli olarak emekli maaşı alabilecek.