Bakanlığın 3308 sayılı kanuna istinaden ustalık belgesi olmadan artık kimsenin işyeri açamayacağını belirtilmişti. Oda Başkanı Bahar Bilen, Eskişehir’de Lokantacılar Odası olarak bir ilki gerçekleştireceklerini ve ustalık belgesi bulunmayan bir tek işletme bile bırakmayacaklarını belirtti.

3308 sayılı 'Mesleki Eğitim Kanunu' çıraklık eğitimi uygulama kapsamında bulunmayan meslek dallarında kebapçılık, köftecilik, dönercilik, pidecilik, lahmacunculuk, aperatif yiyecek maddeleri imalatı tantuni, ciğer, kokoreç, midye, gözleme, katmer, dürüm, sıkma, çiğköfte, simitçilik imalatı, çorbacılık, işkembecilik, hamburger, tost, kumpir, pizza gibi mesleklerle ilgili Kalfalık Belgesi müracaatı için 2 yıl, Ustalık Belgesi müracaatı  için 5 yıl çalıştığını SGK veya vergi kaydıyla belgeleyen işyeri sahipleri ve çalışanları yazılı ve uygulama sınavlarına katılarak kalfalık ve ustalık belgelerini alabilecekler.

Başkan Bilen, Eskişehir’de tüm meslektaşlarına seslenerek ''Uzun uğraşlar sonucu aldığımız yetkilerle üyelerimize sunacağımız fırsatı kaçırmamalarını, mesleki dallarına uyan mesleklerle ilgili odamıza  10 Ekim 2018 tarihi itibariyle müracaat edilmesi gerekmektedir'' dedi.