Şavlukbaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Ülke olarak, gereksiz bilgi kirliliği ve gündemi meşgul eden anlamsız konular arasından sıyrılıp, ekonomideki gelişmelere baktığımızda; ciddi anlamda artan hayat pahalılığı ve kredi faizlerindeki yüksek artışlar, halkımızın tüm kesimlerini, işçiyi, memuru, emekliyi, çiftçiyi ve esnafı olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bu durum karşısında kısa ve uzun dönem için önerilerimiz vardır:

Kısa dönemde,  stagflasyon (durgunluk) riskinin azaltılması ve geçim şartlarının dengelenmesi açısından, mümkünse hemen emekli ve ücretlilerin maaşlarına telafi edici zam yapılması, acilen özellikle tüketici kredileri ve kredi kartları borçlarının uygun faiz oranlarında yeniden yapılandırılması, tüketici kredi vadelerinin uzatılmasının sağlanması, temel girdilerdeki zamların geri alınması önemlidir.

Planlanan tüm özelleştirme programları iptal edilip, kendi kendine iç talebini karşılayabilecek düzeyde tüketim ve tarımsal ürünlerin artışını sağlayacak karma ekonomik alt yapı oluşturulmalı, verimliliği olan özelleştirilmiş stratejik sektörler dâhil ekonomik bağımsızlığı arttırıcı kamulaştırma ile kamu ve özel yatırımlar özendirilmeli düşüncesindeyiz.

Uzun dönemde ise, dışa bağımlılığı ve işsizliği azaltacak, ithal ikameci, katma değeri yüksek alanlarda, sanayi ve teknoloji mallarının üretimi teşvik edilmeli. İthalat rejiminde yine bu sektörlerin, başlangıçta ihtiyacı olan hammadde, girdi ihtiyaçlarını karşılayacak düzenleme yapılmalıdır. Öte yandan yukarıda ifade edilen sektörlerin dışında kalan ithalat ürünlerin ülkeye girişini zorlaştırıcı tedbirlerin de aşama aşama devreye sokulması gerekir görüşündeyiz.