Başta marketler, pazar yerleri ve toptancılar olmak üzere çeşitli ürün ve ürün gruplarında arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla saha denetimlerine hız verildi. Denetimler sebze ve meyve ürün fiyatları mercek altına alındı. Ticaret Bakanlığı, sebze-meyve fiyatlarındaki aşırı fiyat oluşumlarına karşın 81 il valiliğine talimat göndererek, denetimlerin kapsamını genişletmişti. 

Raporlar Bakanlığa sunulacak: Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de hal, market ve pazar denetimleri devam ediyor. Defterdarlık, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Belediye Zabıta Müdürlüğü yetkilileri bu denetimlerde işbirliği yürütüyor.  Denetimlerde tutulan fiyat istatistikleri Ticaret Bakanlığına haftalık rapor halinde sunuluyor. 

Yalnız denetlemek çözüm değil yasa düzenlenmeli: Eskişehir Ekspres'e konuşan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, “81 ile gelen tepligatla denetimlerin olması şeffaflıktır. Kimse rahatsız olmasın kimse suçlanmıyor” dedi.  Buluşan, “Üreticiyle tüketici arasında doğan farkı biz yıllardır anlatıyoruz, kim kayıt dışı, kim aracı, kim esnaf, kim 50 kuruş almış 3 TL’ye satmış ortaya çıkıyor.  Eskişehir’imiz denetime hazır, mutlaka kayıt dışı aracı üretici olmayan vardır denetim sonrası ortaya çıksın. Yalnız denetlemek çözüm değil yasa düzenlenmeli, üretici, esnaf kazanmalı. Halkımızda yüksek fiyata ürün tüketmesin. Eskişehir şehrimizde sebze halimizde komisyoncu yok. Esnaf, pazarcı, üreticiden oluşan  ticaret var ama İstanbul, Ankara gibi büyük tüketimi olan illerimizdeki komisyoncuların üreticiye para kazandırmıyor. Ürünün kaça satılacağı belirlenmeli, adaletin sağlanması üretici birlikleri ürün beyanı, fiyat belirmesiyle künyelenmeli.  Hallere, pazarlara satış noktalarına sevk edilerek hakkaniyetli kazanç sağlamış oluruz” diye konuştu.