Tarımsal üretim yapan, geçimini sağlayan ve istihdama katkıda bulunan ancak yerleşim yerleri kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen üreticilerin hibe desteği proje başvuruları 2021 yılı itibari ile kabul edilmeyecek. Alınan yeni karar doğrultusunda  hibe desteklerinden üreticilerin faydalandırılması, üretim ve istihdama katkıda bulunulması için belediye meclislerinin kararı gerekiyor. 16 Ocak'a kadar belediye meclislerinden bu kararın üretim ve üretici adına geçmesi gerektiğini ifade eden Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, yüzde 50 hibe desteklerinden  kırsalda olmayan merkezdeki mahallelere hiçbir şekilde destek verilmeyeceğini belirterek, "14 etapta merkez mahallerdeki üretim tarlalarına yüzde 50 hibe kaldırıldı. Tarımın en yaygın olduğu yerler bu bölgeler. Destekler verilirken köstek olunmasın. Desteği verirken zorluk çıkarılmasın. Çiftçi zor durumda, sadece hibe desteğiyle destek olunması bile yeterli değil" dedi.

"Topu belediyelere atmak istiyorlar"

Buluşan, 13 etapta verilen destleklerin 14. etapta kaldırılmasına tepki göstererek, "21 Kasım 2020 tarih ve 31311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkındaki 2020/25 Nolu Tebliğ gereği; 81 ilde kırsal alanda/kırsal mahallelerde ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik yatırımlarına yönelik olarak, uygulama rehberinde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda hazırlayacakları proje başvurularına yüzde 50'sine hibe desteği verilecektir. Uygulama Rehberinin tanımlar bölümünde “Kırsal mahalle: Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclislerinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclislerinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleleri” ifadesine yer verilmiştir. Herkesin gözü bu tarım arazilerine döndü. Geçtiğimiz yıla kadar kırsal aranmayarak çiftçiye verilen 13 etapta yüzde 50 hibeler , tarımın merkezi olan merkezlerde kaldırılıyor. Merkeze yakın arazilerde üretim yüzde 100'lerdedir ve bu desteklere ihtiyaç vardır. 14. etapta merkez mahallerdeki üretim tarlalarına yüzde 50 hibe kaldırılması ile  belediye meclis kararlarına istinaden Tarım İl Müdürlüğü'ne verilecek dilekçeyle hibe kapsamına gireceği bu nedenle de 16 Ocak'a kadar önce alt belediye sonra büyük şehir belediye meclisleri karar alınması sonrası hibe verilebilecek. Burada top belediyelere atılmak isteniyor" dedi.

"Tarlada çiftçi kalmayacak"

Buluşan "Çiftçi olarak biz diyoruz ki, hükümetimiz tarafından 13 etapta bu zamana kadar verilen destek neden verilmiyor?  Çiftçi zor durumda, sadece hibe desteğiyle destek olunması bile yeterli degil. Çiftçimizin kayıtlı olanının çoğunluğu 65 yaş üstü. Bu yaştan sonra hibeyle çiftçiligini sürdüremez. Evlatları, sağlıklarında diğer arazisi olmayan üreticilerimiz, bu kişilerden sözleşmeli tarım yaparak hibe destekleriyle hem kendilerini hemde ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle yine14 etapta karşımıza gelen yüzde 50 hibe başvuruları mülk sahiblerine verilmesi kararından vaz geçilip üreticilerin önü açılmalı. 50 yaş altı çiftçiye sahip çıkmazsak çok deği 5 ile 10 sene sonra şuan tarlada çalışacak işçi bulunamadığı gibi çiftçi de bulamayız. 14 etapta kırsalda olmayan mahallelerimizde hibelerden yararlana bilmesi icin 16 Ocak'a kadar belediye meclisimizden bu kararın üretim ve üretici adına geçmesi gerekiyor" diye konuştu