Çakırözer’in sorularına yazılı yanıt veren Bakan Dönmez, ‘Bahse konu davalarda aleyhte herhangi bir kesinleşmiş kararın Bakanlığa tebliğ edilmediği’ şeklinde cevap verdi. Yanıtta şu ifadeler yer aldı: “Söz konusu projeye ilişkin alınmış olan izin, onay, vb. gibi idari işlemlerin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle çeşitli idareler aleyhine açılmış davalar bulunmakla birlikte, bahse konu davalarda bugüne kadar aleyhte herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bakanlığımıza tebliğ edilmemiştir.”

ÇAKIRÖZER: O KARARLAR KAPI GİBİ DURUYORYanıtı değerlendiren Çakırözer, “Bu projeden birinci derecede sorumlu konumdaki Enerji Bakanlığı’nın ‘benim bunlardan haberim yok’ demesi vahim bir durumdur ve asla kabul edilemez” dedi. Eskişehir’de belediyelerin, Baronun, sivil toplum örgütlerinin ve yurttaşların Alpu’da kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin açtığı davaları yeniden hatırlatan Çakırözer, “Eylül 2017 tarihinde ÇED süreci ile ilgili olarak 6 Mart 2018 tarihinde ÇED olumlu kararı verilmişti. Açılan davalar üzerine Eskişehir İdare Mahkemesi, Valiliğin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal etti. Yine Danıştay 10. Dairesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada, Toprak Koruma Kurulu’nun üye yapısını ve karar yeter sayısını değiştiren yönetmelik değişikliği için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Bakanlık bu kararlar bize tebliğ edilmedi diyor. Kendilerine tebliğ edilmemiş olsa bile hem yerel basında hem ulusal basında bu kararlara ilişkin onlarca haber yer almış ve açıklamalar yapılmıştır. Bu projeden birinci derecede sorumlu konumdaki Enerji Bakanlığı’nın ‘benim bunlardan haberim yok’ demesi vahim bir durumdur. Haberleri olsa da olmasa da bu hukuk kararları kapı gibi ortadadır. Bu kararlar olduğu sürece o santral oraya yapılamaz” dedi. 

''TÜM ESKİŞEHİR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'': Termik santralin iptaline ilişkin mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Çakırözer, “Bakanlık hukuk kararlarını bilmese de Eskişehir’de belediyelerimizin, Baronun, sivil toplum kuruluşlarımızın, tüm Eskişehir halkının hem hukuk mücadelesi hem de kapı kapı gezerek zehir santralini engelleme yönündeki sokak mücadelesi devam edecektir. Bizler tüm Eskişehir verimli topraklarımıza, temiz havamıza, suyumuza hep birlikte sahip çıkmaya devam edeceğiz. Zehir santralini Eskişehirimize yaptırmayacağız” dedi.