Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile 01.01.2020 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanan Sayısal Takograf düzenlemesinin zor durumda olan lojistik sektörünü daha da zora sokacağını söyleyen Toparlar, uygulamanın doğru fakat mevcut ekonomik koşullarda zamansız olduğunu ifade ederek, tarihin yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Toparlar, Takografların araçların kullanım süresi ve hızını denetlediğini ve 2017 yılından bu yana araçlarda dijital Takografların bulunduğu ve bu Takograf verilerinin arşivlenmesinin zorunlu olduğunu ve yollarda gerçekleşen denetimlerde kontrol edilerek, ihlal durumunda gerekli cezaların kesildiğini belirtti.

Denetimleri kendileri yapacak: Yürürlüğe girecek uygulama ile bu bilgileri TOBB internet sitesi üzerinden kişilerin kendi gireceğini ve denetimini kendi yapacağını dile getiren Toparlar, “Bu uygulamaya göre şoför aracını en fazla 7,5 saat kullanabilecek ve tekrar kullanabilmesi için 24 saat geçmesi gerekecek. Bu bekleme süreci son derece fazla. Bu sebeple her araçta 2 ya da 3 şoför olması gerekecek ve bu da işçi maliyetlerinin 1,5 – 2 kat artmasına sebep olacak. Diğer maliyet artışları da göz önünde bulundurulduğunda uygulama ile ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Toparlar son olarak, Avrupa ülkelerinde, Rusya, ABD, Çin gibi ülkelerde uygulanan bu sisteme karşı değilim. Ancak her şeyin nakliyesi var. Dolayısıyla her ürüne ek maliyet getireceğini ve enflasyon yaratacağını göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.