Vergi ve Diğer Bazı Alacakların yeniden yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına ilişkin 7143 Sayılı Kanunun, 18 Mayıs 2018 tarihi ve 30425 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek söz konusu kanunun 16. maddesi ile 3194 Sayılı İmar Kanunu’na geçici madde eklenmişti. Geçici 16. madde ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31.10.2018 tarihine kadar başvurulması ve 31.12.2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilecektir.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 EKİM

Yapı Kayıt Belgesi’nin alındığı yapılara geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabileceğini de belirten yetkililer, söz konusu yapılarda ilgili kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarının da iptal edileceğine vurgu yaptı. Yapı Kayıt Belgesi alınması ile ilgili bilgiler de veren yetkililer, “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar Yapı Kayıt Belgesi alabiliyor ve müracaatın 31.10.2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin de 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Belge için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından e-Devlet üzerinden yapı kayıt sistemindeki, Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle ya da ilgili kurum ve kuruluşlara başvurmak suretiyle müracaatta bulunulabilir” diye konuştu. Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.

YAPININ YAKLAŞIK MALİYETİ NASIL HESAPLANACAK?

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

  • Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare
  • 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare
  • 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare
  • 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare
  • Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.

Yetkililer ayrıca Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılara da değinerek, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde, kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyeceğini belirtti.

Tepebaşı Belediyesi yetkilileri, vatandaşların konu hakkında bir sorunla karşılaşması durumunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden bilgi alınabileceğini kaydetti.