Eskişehir 1.Bölge İdare Mahkemesinde görülen duruşmada, Büyükşehir Belediyesi, Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği(TMMOB), Türkiye Erozyon ile Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı (TEMA) Greenpeace ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı avukatları hazır bulundu. 

Dört ayrı davanın görüldüğü mahkemede, termik santrale karşı olan Belediye ve vakıf ile birlik avukatları savunma yaparak ihalenin tamamen iptal edilmesini istedi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan Çevresel Etki Değerlendirme kararının iptal edilmesi gerektiğine dikkat çeken avukatlar, bölgedeki imar planında yapılan değişikliğin de mevzuata aykırı olduğu yönünde görüş bildirdi. Alpu ve yöresindeki tarımsal alanın büyük zarar göreceğinde dikkat çeken avukatlar, Kömür Yakıtlı Termik Santralin bölgede telafisi mümkün olmayan zarara yola açacağını kaydetti. Avukatlar ayrıca çalışmanın bölgede çıkarılan lületaşına da etki edeceğini ifade ettiler. 

Bakanlık avukatları da mahkemeye teknik bilgileri sunarak, termik santral konusunda Eskişehir kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri sürerek santral hakkındaki iddiaları da kabul etmediler. Duruşma yaklaşık üç saat sürdü ve mahkeme heyetinin yapacağı değerlendirmenin ardından kararını açıklayacağı öğrenildi.