Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ve TÜLOMSAŞ çalışanları tarafından karşılandı. Genel Müdür Avcı, Bakan Turhan ve protokole TÜLOMSAŞ'ın yürüttüğü projeler hakkında brifing verdi. Ardından Bakan Turhan ve protokol TÜLOMSAŞ fabrikasını gezerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Turhan, motor ve yazılımları dahil tamamen milli imkanlarla üretilen yüzde 100 yerli DE 10000 Milli Dizel Elektrikli Manevra Lokomotifinde test sürüşü gerçekleştirdi.TSI sertifikalı Araba Taşıma Vagonunu da inceleyen Bakan Turhan ardından Demiryolu araçlarının ve dizilerinin manevrasında kullanılan, karayolunda ve demiryolunda hareket kabiliyeti olan 300 ton çekme ve itme kapasitesi bulunan Akülü Manevra Aracını yerinde inceledi.   

Ar-Ge merkezinin çalışmaları sonucu başarı ile tamamlanan ve hâlihazırda etkin olarak yürütülmekte olan projelerde gelinen son durumu anlatan Avcı, yurt dışına bağımlı olmadan, katma değeri yüksek alt sistemleri ile birlikte yurt içerisinde üretilebilecek ve yurt dışına satılabilecek olan yüzde 100 Milli E5000 Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi ile Prototipi tamamlanan Hibrit Lokomotifi, Dizel Motor modernizasyonu ve Özgün Motor projelerinde gelinen son durum hakkında bilgi verdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca teşvik edilen ve desteklenen, demiryollarına yönelik millileştirme çalışmaları kapsamında önemli bir güç olması hedeflenen TÜLOMSAŞ AR-GE Merkezinde de incelemelerde bulunan Bakan Turhan programın ardından şirketten ayrıldı. 

TÜLOMSAŞ HAKKINDA

Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) 1894 yılında buharlı lokomotif ve vagon üretimi amacıyla Eskişehir’de kurulmuştur. 126 yıllık tecrübesiyle demiryolu sektörünün öncü kuruluşu olan TÜLOMSAŞ, toplam 500.000 m2 arazi üzerinde bulunan ve 176.000 m2 kapalı alan üzerine kurulmuş 7 fabrikası ile Orta Doğu’nun en büyük demiryolu araçları üretim merkezidir. TÜLOMSAŞ; lokomotif ve vagon üretimi ve revizyonu, cer motoru ve dizel motor imalatı ve revizyonu, boji imalatı ve revizyonu gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. TÜLOMSAŞ, 1500’e yakın çalışanı ve güçlü tedarikçi ağı ile birlikte Türkiye’nin tek lokomotif üreticisidir.