Odunpazarı Belediyesi’nin davetlisi olarak Eskişehir’e gelen Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar ve Fastiv Belediye Başkanı Mykhailo Netyazhuk, ETO’ya konuk oldu. Ukrayna heyetinin katıldığı toplantıda Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nden Müsteşar Denys Zolatarov ve Ekonomi Başkatibi Borys Uvarov, ETO Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara ve yönetim kurulu üyeleri yer aldı.  ETO’da gerçekleşen toplantıda Eskişehir ile Ukrayna’nın Fastiv şehri arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve bu yönde atılabilecek adımlar üzerinde duruldu.

ETO yurt dışında 23 ülkenin odasıyla işbirliği içinde

Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler,  Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar ve beraberindeki heyetin Eskişehir’e gerçekleştirdiği ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirterek, ETO olarak Eskişehir’in ihracat yelpazesine ve üyelerinin ihracatının gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. Eskişehir ekonomisinin sektörel dağılımı ve potansiyeli hakkında da bilgi veren Güler, ETO’nun yurt dışında 23 oda ile işbirliği içinde olduğunu dile getirdi. Ukrayna ve Eskişehir arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi için ETO olarak her türlü desteği ve alt yapıyı sağlamaya hazır olduklarını belirten Güler, her iki taraf arasındaki işbirliğini geliştirmek için gayret göstereceklerini söyledi.

Eskişehir’in sanayi tecrübesinden yararlanmak istiyoruz

Toplantıda konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ise,  iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla hayata geçmesi planlanan serbest ticaret anlaşması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2022 sonunda 8 milyar dolara çıkmasını beklediklerini belirten Bodnar, özellikle Eskişehir’im havacılık ve savunma sanayindeki tecrübelerinden ve potansiyelinden yararlanmak istediklerini kaydetti. Her iki tarafın odalarının, belediyelerinin ve kurumlarının işbirliğiyle karşılıklı ticaretin ve ilişkilerin geliştirilebileceğini belirten Bodnar, bu gelişim için büyükelçilik olarak destek olacaklarının altını çizdi. 

Netyazhuk Eskişehirli iş insanlarını Fastiv’e davet etti

Toplantıda konuşan Fastiv Belediye Başkanı Mykhailo Netyazhuk, Aralık ayında Odunpazarı Belediyesi ile kardeş oda anlaşması imzaladıklarını ve bu kapsamda Eskişehir’e konuk olduklarını belirterek, Eskişehir ile Fastiv arasındaki karşılıklı ticareti de geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Fastiv’in bir sanayi şehri olduğunu ve iki Avrupa şehrinin kavşak noktasında bulunduğunu belirterek, Avrupa’ya açılmak ve burada yatırım yapmak isteyen iş insanlarının Fastiv’deki yatırım fırsatlarını değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Şehirde yeni kurulan endüstri bölgesinde yatırım yapan firmalara teşvik ve vergi avantajı sunulduğunu belirten Netyazhuk, şehir ekonomisi hakkında bilgi almak ve işbirliği yapmak üzere Eskişehirli iş insanlarını Fastiv’e davet etti. Toplantıda yapılan sunumda Ukrayna ekonomisi, yatırım alanları, yatırımcılara sunulan destekler, teşvik ve vergi desteği alabilmek için yapılması gerekenler hakkında geniş çaplı bilgi verildi.